В Києві редакція «Кримської світлиці» призупиняє видання газети через рейдерське захоплення приміщення – Щекун

Новини
Фото: Facebook “Кримська світлиця”

В Києві редакція газети «Кримська світлиця» призупиняє діяльність по виданню друкованого варіанту видання у зв`язку з рейдерським захопленням приміщення редакції, яке Мінкультури України з порушенням законодавства передало з балансу держпідприємства «Національне газетно-журнальне видавництво», до складу якого входить редакція «Кримської світлиці», на баланс держпідприємства «Національний центр Олександра Довженка».

Про це в четвер, 27 червня, повідомив директор «Національного газетно-журнального видавництва» Андрій Щекун на своїй сторінці у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Редакція газети «Кримська світлиця» призупиняє діяльність по виданню друкованого ЗМІ у зв`язку з рейдерським захопленням приміщення та майна редакції, що знаходиться по вулиці Васильківська, 1, м. Київ», – написав Щекун.

Він нагадав, що в 2014 році, під час окупації Криму «зелені чоловічки» захопили приміщення редакції газети в Сімферополі. Редакція «Кримської світлиці» була переведена в Київ і її трудовий колектив «практично власними зусиллями тільки в 2016 році зміг реалізувати своє право на видання друкованого ЗМІ».

За його словами, «під виглядом реформування Міністерство культури України як колишній засновник зробило все, щоб газету знищити», оскільки не приймало рішення про реформування редакції «Кримської світлиці» відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», що, відповідно, унеможливило передачу редакції майна.

«Крім того, продовжуючи протиправні дії, Міністерство культури України видало наказ №255 від 28.03.2019 р. «Про передачу нерухомого майна», розташоване за адресою: м. Київ, вул. Васильківська, 1, з балансу державного підприємства «Національне газетно-журнальне видавництво», до складу якого входить редакція газети «Кримська світлиця», на баланс державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», чим порушило вимоги чинного законодавства щодо порядку передачі об’єктів права державної власності», – зазначив Щекун.

Він вказав, що ці дії з боку Мінкультури «є незаконними і корупційними», оскільки відповідно до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» приміщення редакцій повинні були б надаватися в оренду самій редакції через Фонд держмайна України.

«Отож, виходячи із вищезазначеного, маємо висновок, що Рішення про реформування друкованих ЗМІ відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» свідомо не приймалося керівництвом Міністерства культури України з метою подальшого незаконного відчуження державного майна трудового колективу підприємства, до якого входить редакція газети «Кримська світлиця», – наголосив Щекун.

«На сьогоднішній день, так званий «новий власник захопленого редакційного майна», всіх друкованих ЗМІ, що видавалося ДП «Національне газетно-журнальне видавництво», надав нам приміщення в фойє ДП «Національний центр Олександра Довженка». Фото цього приміщення, наданого нам, викладаю», – додав він.

Фото: Facebook Андрій Щекун

Нагадаємо:

  • Газета «Кримська світлиця» видавалася в Криму з 1992 року. 14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора «Національного газетно-журнального видавництва» про переведення редакції з Сімферополя до Києва. Колишній головний редактор газети Віктор Качула відмовився від переїзду і від перекладу на умовах трудової угоди і був звільнений 31 травня 2016 року.
  • У травні 2018 року друковані видання ДП «Національне газетно-журнальне видавництво», до якого входять «Кримська світлиця», «Українська культура», «Культура і життя» заявили про проблеми з фінансуванням і перешкоджання процесу реформування цих видань.
  • 20 лютого 2019 року редакція газети «Кримська світлиця» отримала в Києві нове Свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.