В Одесу зайшов новітній транспортно-десантний катамаран ВМС США для участі в «Сі Бриз-2019»

Новини
Транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma Фото: dumskaya.net

У порт Одеси в суботу, 29 червня, зайшов новітній швидкохідний транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma для участі в українсько-американських навчаннях «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze-2019), які стартують 1 липня. Корабель увечері 28 червня пройшов протоку Босфор і всього за ніч перетнув Чорне море.

Як повідомляє одеське видання «Думська», близько 11:00 катамаран ошвартувався біля причалу 1-к, передає Центр журналістських розслідувань.

Yuma доставив в Україну підрозділ американських морських піхотинців, які візьмуть участь в міжнародних військово-морських навчаннях «Сі Бриз-2019».

Як пише видання, найближчим часом в Одеський порт для участі в маневрах зайде ще один корабель ВМС США – ракетний есмінець USS Carney DDG64.

Транспортно-десантний катамаран ВМС США USNS Yuma в порту Одеси Фото: dumskaya.net

USNS Yuma – восьмий за рахунком експедиційний швидкохідний транспорт класу Spearhead. Спущений на воду в 2016 році, в експлуатації з кінця квітня 2017 року.

Водотоннажність корабля – 1515 тонн, довжина – 103 м, ширина – 28,5 м.

Чотири дизельні двигуни сумарною потужністю 86 тисяч кінських сил приводять в рух водометні рушії, що розганяють корабель до 43 вузлів (79 км/ч). Може взяти на борт 312 морських піхотинців і близько 550 тонн різного спорядження, в тому числі бойову техніку і танки. Його осадка становить 3,83 метрів, що дозволяє діяти на мілководді.

На кораблі є вертолітний майданчик, він здатний приймати і розміщувати в ангарі вертоліт SH-60 Seahawk, приймати – CH-53E Super Stallion.

Катамаран зроблений з легкого алюмінієвого сплаву.

Нагадаємо:

  • Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року відповідно до «Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України» від 1993 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС України на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн.
  • З 1 по 12 липня в Україні пройдуть українсько-американські навчання «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze-2019). В цьому році вперше в їх історії крім традиційного морського компоненту в них також буде і річковий, який пройде на річці Дунай. Навчання відбудеться у північно-західній частині Чорного моря, а також в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Всього планується залучити близько 30 кораблів, 30 літальних апаратів та понад 900 осіб особового складу підрозділів морської піхоти різних країн.