Морська охорона ДПСУ отримає 20 французьких патрульних катерів OCEA FPB 98

Влада
Катер OCEA FPB 98 Фото: ocea-ssm.com

Морська охорона Держприкордонслужби України отримає 20 французьких патрульних катерів OCEA FPB 98. Україна і Франція домовляються про спільне виробництво таких катерів.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Урядового порталу.

«Морська охорона Державної прикордонної служби України отримає 20 французьких патрульних катерів OCEA FPB 98. Між Україною та Францією відбувається діалог щодо розгортання їх спільного виробництва», – йдеться у повідомленні.

18 червня питання спільного виробництва патрульних катерів для українських прикордонників обговорив під час візиту до Франції міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков з французьким міністром фінансів Бруно ле Мером.

Аваков підкреслив, що наразі в Україні відсутнє виробництво кораблів з корпусом з алюмінію.

«Легкі та маневрові ці катери будуть використовуватися прикордонниками для моніторингу кордону та проведення спецоперацій», – сказав очільник МВС.

Катер OCEA FPB 98 має довжину у 32 метри, за бажанням замовника може комплектуватись різними бойовими модулями та доглядовим човном.

Екіпаж катеру складає 13 осіб, максимальна швидкість – 35 вузлів (65 км/год), дальність ходу – 1200 миль при швидкості у 12 вузлів.

Нагадаємо:

  • В кінці грудня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що у 2019 році МВС запропонує Кабміну проект з виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони морських кордонів країни. Міністр зазначив, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але «з високим ступенем локалізації проекту в Україні».
  • На початку квітня 2019 року голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив, що Україна веде переговори про закупівлю у Франції 22 патрульних кораблів, що посилить захист морських кордонів в Чорному і Азовському морях.