Суд в Києві засудив до 8 років севастопольця, який намагався вбити чоловіка за зірвану георгіївську стрічку

Новини
Фото: investigator.org.ua

Шевченківський районний суд Києва визнав мешканця Севастополя винним у закінченому замаху на вбивство чоловіка, який 9 травня 2016 року зірвав георгіївську стрічку з жінки під час масових заходів у столиці, приурочених до відзначення Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок суду від 21 червня, передає Центр журналістських розслідувань.

Як вказується в документі, мешканець Севастополя, уродженець міста Арциз Одеської області, громадянин України, працюючий генеральним директором ТОВ «Рускримінвест», побачив на каналі у Youtube події 9 травня 2016 року в Києві, де чоловік у камуфляжній формі добровольчого батальйону «ОУН» зірвав з жінки георгіївську стрічку. Після цього відео в обвинуваченого виник умисел на вбивство.

За допомогою невстановлених інтернет-ресурсів чоловік розшукав незнайомця, з’ясував його місце проживання та іншу інформацію про нього. 5 вересня 2016 року севастополець напав на потерпілого на проспекті Перемоги поблизу зупинки громадського транспорту. Жертву він схопив ззаду і завдав не менше десяти ударів ножем та був впевнений, що цього досить для настання смерті. Але людина вижила.

В суді обставини справи ніким не оспорювалися. Хоча обвинувачений переконував, що не хотів убивати, а тільки провчити. Але суд вважає, що це спростовується матеріалами справи щодо кількості ножових ударів, а пояснення обвинуваченого спрямовані тільки на уникнення покарання. Крім того, про те, що чоловік діяв умисно, свідчать і показання свідка, який бачив бійку і почав переслідувати обвинуваченого.

Суд визнав севастопольця винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15 (замах на злочин), ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України та призначив йому покарання у виді 8 років позбавлення волі.

Також суд ухвалив стягнути з нього близько 35 тис. грн компенсації витрат на лікування і 500 тис. грн моральної шкоди потерпілому.

Нагадаємо:

  • 16 травня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон №2031-VIII «Про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки». Документ передбачає штрафи 850-2550 грн за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської стрічки або її зображення. Повторне порушення протягом року спричинить більший штраф – від 2 550 грн до 5 100 грн або адмінарешт до 15 діб. При цьому георгіївська стрічка або предмети з її зображенням в будь-якому випадку вилучаються.
  • 12 червня 2017 року президент Петро Порошенко підписав закон, 16 червня він набрав чинності.