Реінтеграцію окупованих територій потрібно було починати відразу після їхньої окупації – Смєлянський

Новини
Юрій Смєлянський, експерт фонду «Майдан закордонних справ» Фото: investigator.org.ua

Підготовчу роботу, в тому числі на законодавчому рівні, щодо реінтеграції окупованих територій України потрібно було починати відразу після їхньої окупації, щоб відразу після звільнення Криму і Донбасу почати здійснювати вже підготовлений план реінтеграції територій і людей, які там мешкають.

Про це Юрій Смєлянський, експерт Фонду «Майдан закордонних справ» сказав в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), підбиваючи підсумки конференції «Окупований Крим: зовнішня політика і політика безпеки».

«Питання в тому, що ми розуміємо під реінтеграцією, який термін і яке наповнення ми у це слово  вкладаємо. У нашому розумінні, в сформованих для України умовах під реінтеграцією слід розуміти повернення в правове економічне, ідеологічне, культурне, адміністративне та інші поля України територій, які були окуповані Російською Федерацією: це Крим і це ОРДЛО. Ми говоримо про те, що реінтеграцію треба було починати ще вчора. На конференції я сказав, що реінтеграція повинна була початися в перший день початку окупації», – зазначив Смєлянський.

За його словами, реінтеграція починається з розуміння того, «що будемо робити, як будемо робити, яким чином, що нам належить робити».

«Наприклад, Крим повертається, він деокупований. Яким чином буде здійснюватися енергопостачання, в які терміни повернеться до Криму українська електроенергія? Система енергозабезпечення в Криму до війни була орієнтована з півночі на південь, окупанти сьогодні переорієнтують його зі сходу на захід. Що ми будемо робити? Скільки часу у нас на це піде? Хто буде за це відповідати? Скільки приблизно це буде коштувати? Де будуть братися первинні гроші?», – вказав експерт.

Також, додав він, після деокупації Криму необхідно буде відразу вирішувати питання з використанням української валюти на півострові, де зараз ходять російські рублі.

«Ми прекрасно пам’ятаємо, як учасники цих подій, історію початку окупації, коли в Криму паралельно ходили дві валюти – національна гривня та окупаційний рубль, як поступово окупаційний рубль і окупаційна влада видавлювали гривню, всю цю історію з відходом банківського сектора з України. А як буде тепер? Дозволити так само протягом хоча б трьох місяців російському рублю продовжувати ходити на деокупованій території – це загроза нашій національній безпеці. Значить, окупаційна валюта повинна бути миттєво видавлена звідти, і гривня повинна повномасштабно ходити по звільненій території», – вважає Смєлянський.

На його думку, ще однією важливою проблемою є питання реінтеграції «освітнього поля» Криму з урахуванням майбутнього його перетворення в національну кримськотатарську автономію.

«Не може вчитель, який займався мілітаризацією свідомості дитини в школі в період окупації, потім виховувати громадян України, це абсурд. Якщо ми правильно формуємо майбутню політико-адміністративну модель Криму – національну автономію, в освітньому секторі що це означає? Це означає, що на рівні дитячого садка, школи, вищого навчального закладу вчителі, вихователі та викладачі повинні володіти в ідеалі українською, кримськотатарською та російською мовою. Чому? Російськомовний регіон – його треба ще привчити спілкуватися українською і кримськотатарською мовою. У нас готуються сьогодні такі кадри? Ні. А цих кадрів, щонайменше, 200 тисяч чоловік працювало в Криму в освітній сфері. За один рік їх не приготуєш», – підкреслив експерт.

Він переконаний, що для цієї підготовчої роботи з реінтеграції півострова потрібен координаційний центр, роль якого має бути покладена на «уряд і парламент Криму в екзилі», які б виступали ініціаторами розробки і впровадження необхідних законопроектів тощо.

Нагадаємо:

  • 27 грудня  2018 року Кабмін України затвердив розпорядження про схвалення Стратегії інформаційної реінтеграції Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Відповідний документ підготувало Міністерство інформаційної політики України. Мета Стратегії – інформаційна реінтеграція Криму, створення передумов для відновлення територіальної цілісності України та сприяння захисту прав людини на окупованій території за допомогою інформаційних інструментів.