ПА ОБСЄ ухвалила резолюцію з засудженням окупації Криму і мілітаризації Азову і Чорного моря Росією

Новини
Фото: OSCE/Mikhail Evstafiev

Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила Люксембурзьку декларацію, частиною якої стала українська резолюція, яка засуджує незаконну окупацію Криму і Севастополя і мілітаризацію Чорного та Азовського морів Росією.

Про це повідомив заступник члена делегації України у ПА ОБСЄ, нардеп Сергій Висоцький, передає Центр журналістських розслідувань.

«Парламентська асамблея ОБСЄ 94 голосами за, 7 проти, ухвалила Люксембурзьку декларацію. Частиної декларації стала наша резолюція із засудженням анексії Криму та мілітаризації акваторій окупованих Севастополя, Криму, Чорного та Азовського морів. Окрім того, частиною декларації стала литовська резолюція щодо загрози Північного Потоку-2», – написав Висоцький.

Окрім того, вказав він, 24 пункт доповіді політичного комітету ПА ОБСЄ, яка також стала частиною декларації, зазначив, що саме Росія не виконує Мінські домовленості і закликав її до їх виконання.

«Із цим 24 пунктом пов’язана дивна поведінка одної із членкинь Швейцарської делегації, яка давно була помічена в симпатіях до Росії. Вона намагалася з голосу зняти цей пункт. Але ми його відстояли під час голосування 79 голосами проти 29», – додав нардеп.

За його словами, росіяни спробували зірвати засідання ПА ОБСЄ, розповідаючи про відсутність кворуму. «Пікантність ситуації полягала в тому, що із 9 членів делегації Росії на засіданні був присутній тільки один. Тобто, самі вони зривали кворум Асамблеї, при цьому протестуючи проти зриву кворуму. Ця провокативна поведінка російської делегації зустріла осуд серед майже всіх інших делегацій», – зазначив Висоцький.