Військові США допомагають ВМСУ розбудовувати базу в Очакові

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

В Очакові в рамках надання США допомоги Україні американські військові завершили черговий етап розбудови інфраструктури базування надводних сил Військово-Морських Сил ЗС України, яка буде використовуватись українським флотом та міжнародними партнерами, як під час багатонаціональних навчань «Сі Бриз», так і на постійній основі.

Як повідомив представник відділу оборонного співробітництва посольства США в Україні підполковник Брендон Хіл, проект реалізують за сприяння Міністерства оборони США, посольства та відділу оборонного співробітництва, передає Центр журналістських розслідувань з поисланням на інформацію Командування ВМСУ.

Наразі американські військові проводять реконструкцію об’єктів, необхідних для повноцінного проведення навчань серії «Сі Бриз».

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Зокрема вони вже звели та передали в експлуатацію будівлю оперативного центру, ведуть завершальні роботи на споруді для обслуговування катерів. У планах американських військових також ремонт та підсилення пірса.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Заступник начальника штабу ВМС ЗС України з питань євроатлантичної інтеграції Андрій Риженко наголосив на тому, що створену інфраструктуру будуть інтенсивно і постійно використовувати українські військові моряки під час повсякденної діяльності, а не лише впродовж навчань.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Збудовано дуже якісно на рівні об’єктів, що розташовані на військово-морських базах США», – поділився Риженко своїми враженням після огляду об’єктів.

Наступний проект після Очакова, який планують реалізувати американські військові інженери – це будівництво гуртожитків для військовослужбовців ВМСУ в Миколаєві.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як пише видання Український мілітарний портал, будівництво морського операційного центру для ВМС України на військово-морській базі в Очакові стартувало у липні 2017-го року. Роботи здійснюються силами військових будівельників флоту США, а також американська компанія KVG.

Американські військові будівельники знаходяться в Очакові на ротаційній основі. Роботи розпочинав 133 Військово-морський будівельний батальйон (Naval Mobile Construction Battalion 133), згодом 11 Військово-морський будівельний батальйон (Naval Mobile Construction Battalion 11).

Компанія KVG здійснює організацію та супровід робіт, зокрема доставку будівельних матеріалів від українських виробників.

Морський операційний центр керує морським, повітряним та береговим компонентами, а також Силами спеціальних операцій. На нього покладено розробку плану проведення тієї чи іншої операції, приймання рішення, віддавання наказів, здійснювання управління силами, логістикою і таке інше.