МЗС України назвав ганебним рішення РФ про визнання Всесвітнього конгресу українців «небажаною» організацією

Новини

МЗС України висловив протест і назвав ганебним рішення Генеральної прокуратури РФ про визнання зареєстрованої в Канаді міжнародної неурядової організації Світовий конгрес українців «небажаною» організацією на території РФ.

Про це йдеться в коментарі українського зовнішньополітичного відомства, передає Центр журналістських розслідувань.

«Україна готова вжити усіх кроків у відповідь на це ганебне рішення держави-агресора та закликає міжнародну спільноту розглядати це рішення Генеральної прокуратури РФ як чергове зухвале порушення фундаментальних прав людини, у тому числі прав української меншини на території Росії, та посилити дипломатичний тиск на злочинний кремлівський режим», – заявили в МЗС.

Як вказали в міністерстві, таке рішення вкотре продемонструвало незмінність репресивної політики Росії, спрямованої на ліквідацію громадських організацій української меншини на території РФ.

З іншого боку, відзначили в МЗС, не може не тішити той факт, що зареєстрована у Канаді неурядова організація українців «становить загрозу основам конституційного ладу та безпеки РФ».

«Світовий конгрес українців завжди буде загрозою для Кремля, хоча метою цієї організації є підтримка української ідентичності, реабілітація українських поранених військовослужбовців та цивільних осіб, що постраждали від російської збройної агресії проти України, здійснення просвітницьких програм та українського шкільництва за межами України, а також збереження національної пам’яті про жертви Голодомору в Україні у 1932-1933 роках», – підкреслили в зовнішньополітичному відомстві України.

11 липня Генпрокуратура Росії визнала «небажаною» на території РФ діяльність Світового конгресу українців.

«За результатами вивчення матеріалів, що надійшли 11.07.2019 в Генеральній прокуратурі Російської Федерації прийнято рішення про визнання небажаною на території Російської Федерації діяльності міжнародної неурядової організації Ukrainian World Congress («Світовий конгрес українців») (Канада). Встановлено, що діяльність цієї організації становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки Російської Федерації», – йдеться в повідомленні російської генпрокуратури.

Інформація про прийняте рішення була направлена до Мін’юсту РФ для внесення відомостей до переліку іноземних і міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана небажаною на території Росії.

Нагадаємо:

  • Світовий конгрес українців – міжнародна неприбуткова організація, заснована у 1967 році у США. Зараз штаб-квартира розташована у Торонто (Канада). СКУ представляє інтереси понад 20 мільйонів українців в діаспорах по всьому світу. Конгрес в 2003 році був визнаний Економічною та соціальною радою ООН як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом та в 2018 році набув статусу учасника міжнародної неурядової організації в Раді Європи.