Італійський суд засудив нацгвардійця Віталія Марківа до 24 років ув’язнення

Новини
Віталій Марків Фото Nataliya Kudryk/Радіо Свобода

В Італії суд засудив до 24 років позбавлення волі старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа за нібито причетність до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі і його напарника росіянина Андрія Миронова 24 травня 2014 року в ході бойових дій на Донбасі. При цьому обвинувачення просило для нацгвардійця 17 років позбавлення волі.

Про це пише Центр журналістських розслідувань

«Віталія Марківа визнали винним і засудили до 24 років ув’язнення», – повідомила з зали суду журналістка Наталія Кудрик на своїй сторінці у Facebook.

Старшого сержанта першого батальйону Нацгвардії (ім. Сергія Кульчицького) Віталія Марківа було заарештовано в аеропорту Болоньї (Італія), куди він прилетів до своєї матері, що має італійське громадянство. 

Його звинуватили у причетності до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі і його напарника росіянина Андрія Миронова 24 травня 2014 року. Пізніше до звинувачення додали ще замах на життя французького фотографа Вільяма Ругелона.

За версією звинувачення, Марків, який перебував на горі Карачун, нібито повідомив командирам про наявність цивільних осіб в районі фабрики Zeus Ceramica (відстань близько 2 км – ред.), а командування, на свою чергу, знаходилося у контакті з мінометним підрозділом Збройних сил України, який відкрив вогонь, в наслідок чого загинули іноземні журналісти. 

Крім того, суд вирішив направити запит на відкриття кримінального провадження проти народного депутата України Богдана Матківського, який був командиром взводу в першому батальйоні Національної гвардії України.

В останньому слові Віталій Марків сказав: «Не заглиблюючись у справу, про яку вже достатньо говорили мої адвокати, хочу сказати: я солдат, я патріот своєї країни… вірю в правосуддя і дякую Вам за вашу працю», – написав на своїй сторінці у Facebook голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

За словами Городецького, адвокату Марківа Рафаелле Делла Валле після оголошення вироку стало погано в залі суду. 

Голова МВС України Арсен Аваков заявив, що «ганебний і несправедливий» вирок буде оскаржено. 

Нагадаємо:

  • Міністра внутрішніх справ Італії, лідера правопопулістської партії «Ліга Півночі» Маттео Сальвіні звинувачують у тому, що його представники вели переговори з представниками Росії щодо оборудок з нафтою, в наслідок яких партія «Ліга Півночі» мала отримати 65 млн доларів.