Денісова і Москалькова зустрілися в Києві: обговорюють звільнення українських політв’язнів

Новини
Омбусмени РФ і України Тетяна Москалькова та Людмила Денісова Фото: Facebook Людмила Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зустрілася у Києві з російською омбудсменкою Тетяною Москальковою. Вони обговорюють звільнення українських політв’язнів, яких незаконно утримують в РФ та окупованого Криму, та росіян, яких утримують в Україні.

Про це повідомила Денісова у Facebook, пише Центр журналістських розслідувань.

«Також розглянемо можливість вирішення гуманітарних питань щодо забезпечення окремих громадян, які перебувають у місцях несвободи, медичною або іншою допомогою», — додала вона.

Раніше омбудсмени України та РФ домовились створити робочу групу щодо звільнення полонених.

Нагадаємо:

  • В інтерв’ю Центру журналістських розслідувань Денісова повідомила, що президент Зеленський розглядає можливість обміну військовополонених та політв’язнів з Росією за формулою «всіх на всіх». «Зараз, я знаю, президентом розглядається можливість обміну всіх на всіх, враховуючи всі ситуації: і що стосується тимчасової окупації АР Крим – наших кримчан, які затримані, які засуджені, які вже відбувають покарання, і деякі вже будуть звільнені, тому що вони п’ять років відбули покарання, яке присудила їм РФ за дії і злочини, які вони не скоювали. І тих, які утримуються на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях», – сказала вона. Денісова вважає, що Росія очікує на сформовану позицію Володимира Зеленського з питань обміну військовополонених та політв’язнів.
  • Востаннє обмін заручників відбувся 27 грудня 2017 року. Це перший за два роки та найбільший обмін. За даними СБУ, на підконтрольну територію повернулися 73 заручники. Україна передала на окуповану територію 233 людини.