Вибори в Раду: сьогодні в Україні день тиші

Новини

У неділю, 21 липня, в Україні відбудуться дострокові вибори до Верховної Ради. День напередодні є днем ​​тиші.

Відповідно до закону Про вибори народних депутатів України, передвиборна агітація повинна завершитися о 00:00 останньої п’ятниці перед днем ​​голосування (19 липня).

Після цього часу комунальні служби зобов’язані зняти всі агітаційні матеріали кандидатів, розміщені раніше в громадських місцях – сітілайти, плакати, білборди.

Заборонено проводити масові акції від імені партій і кандидатів (пікети, збори, мітинги, походи, демонстрації). А в ході проведення концертів, вистав, спортивних змагань, показів фільмів і телепередач закон забороняє публічно оголошувати про підтримку подібних заходів партіями або окремими кандидатами.

Крім того, не можна публічно закликати голосувати за ту чи іншу політсилу/кандидата, або ж проти них.

Заборонено і публікація результатів соціологічних опитувань: в останній раз такі дані можна було оприлюднити за два дні до виборів, 18 липня.

За порушення правил дня тиші передбачена адміністративна відповідальність. Штраф для звичайних громадян може скласти 510-850 грн, для посадових осіб – 850-1360 грн.

20 липня дозволено розповсюджувати важливу інформацію про вибори: запрошення взяти в них участь, роз’яснення норм законодавства про хід і порядок голосування, інформацію про забороненідопустимі дії на виборчій дільниці.

Нагадаємо:

  • 20 травня новообраний президент Володимир Зеленський на інавгурації заявив, що розпускаєВерховну Раду України восьмого скликання. 
  • Позачергові вибори до парламенту призначені на 21 липня.