НАБУ відкрило провадження через ймовірну розтрату при будівництві «мосту Кличка» – Bihus.Info

Новини
Фото: investigator.org.ua

Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження через ймовірну розтрату під час будівництва пішохідно-велосипедного мосту між Володимирською гіркою і Аркою дружби народів в Києві, який ще називають «міст Кличка».

Про це йдеться у відповіді НАБУ юристам проекту «Тисни» видання Bihus.Info, передає Центр журналістських розслідувань.

«Справу відкрили через підозру у розтраті чи зловживанні службовим становищем працівниками КП «Інженерний центр», які не провели архітектурний конкурс, попри вимоги законодавства», – пише видання.

Як йдеться у документі, НАБУ 1 липня внесло відомості до Єдиного реєстру судових рішень
за фактом ймовірного вчинення службовими особами КП «Інженерний центр» Київської міської державної адміністрації розтрати чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України.

У травні під час розслідування журналісти видання «Наші гроші» встановили, що міст між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» збудували з численними порушеннями законодавства, зокрема:

– Державна архітектурна інспекція видала дозвіл на будівництво, хоча в замовника не було всіх документів,
– вже після отримання дозволу проект було змінено, внаслідок чого вартість зросла на 100 млн грн,
– архітектурного конкурсу на проект мосту так і не відбулось, а замовлення віддали фірмі, яка пов’язана з мером Києва Віталієм Кличком.

Раніше представники КМДА позиціонували міст як результат конкурсу 2013 року, але після скандалу зі швейцарськими архітекторами, які заявили, що українці звели міст за їхнім проектом, у КМДА офіційно визнали порушення закону: ніякі ідеї чи концепції учасників конкурсу 2013 року не використовувалися, а будівництво відбувається за власною концепцією ТОВ «Проектні Системи ЛТД».

Після публікації журналісти звернулись до юристів проекту «Тисни» (Bihus.Info), які повідомили НАБУ про ознаки ймовірного правопорушення, передбаченого ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Нагадаємо:

  • 25 травня 2019 року мер Києва Віталій Кличко напередодні Дня міста відкрив пішохідно-велосипедний міст між Володимирською гіркою і Аркою дружби народів. Активне будівництво тривало 5 місяців. Довжина мостового переходу – майже 212 метрів, виконаний він з бетону і скла. Покриття – з гусасфальту. Вага металоконструкцій – 460 тонн. Тільки центральна частина мосту (довжиною 63 метри) важить 125 тонн. Міст спирається на 4 опори – дві проміжні, на яких він змінює напрямок, і дві опори по обидва боки мосту. Висота найвищої опори 32 метра, найнижчої – 22 метри. Вартість будівництва самого моста – 275 млн грн. Загальна вартість декількох об’єктів – моста, фонтану, підпірних стін та інших витрат склала близько 400 млн грн.
  • Експерт в галузі земельних відносин Георгій Могильний повідомив, що «міст Кличка» побудований на території природно-заповідного фонду фактично без законного відведення земельної ділянки.