Озброєння з недобудованого крейсера «Україна» демонтують і встановлять на кораблях ВМСУ

Новини
Крейсер «Україна» біля причалу Миколаївського суднобудівного заводу

Доручення щодо демілітаризації недобудованого ракетного крейсера «Україна», який знаходиться в акваторії держпідприємства «Миколаївський суднобудівний завод» (колишній Суднобудівний завод імені 61 комунара), вже підписано і незабаром працівники заводу розпочнуть виконання робіт по демонтажу озброєння, яке потім буде встановлено на інших кораблях ВМС України.

Про це повідомив генеральний директор Миколаївського суднобудівного заводу Валерій Калашников, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Я його ще не бачив, але точно, на 100 відсотків знаю, що доручення про демілітаризацію недобудованого крейсера «Україна» вже підписано. Це буде не розбазарювання, а чіткий процес демілітаризації. Демонтоване озброєння і обладнання буде встановлено на кораблях ВМС», – сказав Калашников.

За його словами, процес демілітаризації займе до 3 років. Причому, в ньому крім Миколаївського заводу будуть задіяні фахівці різних підприємств, зокрема, «Ера», «Зоря-Машпроект» та інші.

Нагадаємо:

  • Ракетний крейсер «Україна» був закладений на потужностях Суднобудівного заводу ім. 61 комунара в Миколаєві в 1984 році на замовлення ВМФ СРСР і повинен був стати четвертим кораблем проекту 1164, відомого під назвою «Атлант». У 1990 році крейсер був спущений на воду, в 1996-му його добудова була припинена в зв’язку з відсутністю фінансування. У 2000-2001 рр. крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, однак пізніше було визнано відсутність доцільності в кораблі такого класу для українських ВМС.
  • У вересні 2015 року на той час командувач ВМСУ Сергій Гайдук повідомив, що ракетний крейсер «Україна» не потрібен українському флоту і буде проданий, а виручені кошти будуть використані для будівництва нових кораблів.
  • В середині грудня 2016 року в Кабміні почалася підготовка проекту постанови про демілітаризацію недобудованого корабля. У березні 2017 року президент України підписав указ про демілітаризацію крейсера «Україна», який не потрібен ВМСУ.