Колишній регіонал Єфремов вийшов з СІЗО під домашній арешт

Новини
Олександр Єфремов Фото: RFE/RL

Обвинувачений в державній зраді колишній голова фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді 7-го скликання Олександр Єфремов в середу, 24 липня, вийшов з СІЗО в Старобільську Луганської області, де він провів понад двох років. 22 липня Апеляційний суд Києва змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

Про це повідомляє ТСН, передає Центр журналістських розслідувань.

«Олександр Єфремов вийшов з СІЗО близько 8 ранку. Ніяких речей в руках не ніс. Його зустрів адвокат Євген Солодко на позашляховику Range Rover, на якому Єфремов пересувається в Києві», – пише видання.

Єфремова і його адвоката в авто супроводжували двоє представників правоохоронних органів.

22 липня Київська апеляційний суд за клопотанням сторони захисту змінив запобіжний захід Єфремову з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт, повідомив адвокат Андрій Смирнов.

Як уточнила прессекретар генпрокурора України Лариса Сарган, Київський апеляційний суд відпустив Єфремова під домашній арешт на підставі рішення Конституційного суду України, який 25 червня визнав неконституційним положення ч.5 ст. 76 Кримінально-процесуального кодексу, в якому йдеться про те, що до підозрюваних в тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджання діяльності Збройних сил застосовується запобіжний захід тільки у вигляді утримання під вартою.

Нагадаємо:

  • 30 липня 2016 року колишній глава Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов був затриманий в аеропорту Києва при спробі вилетіти до Відня.
  • 9 грудня 2016 року Генпрокуратура завершила досудове розслідування у відношенні Олександра Єфремова, якого підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст.111 (державна зрада), ч. 1 ст. 258-3 (організація і сприяння терористичної організації), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і державний суверенітет України), ч. 3, ч. 5 ст. 27, ст. 341 (захоплення державної будівлі) Кримінального кодексу України.
  • 4 січня 2017 року Олександру Єфремову і його адвокатам вручили обвинувальний акт. 5 січня обвинувальний акт було направлено до суду.
  • 10 січня 2017 року Луганський апеляційний суд визначив, що кримінальне провадження проти Олександра Єфремова розглядатиме Старобільський районний суд Луганської області.
  • У березні 2017 року рамках міжнародного співробітництва ГПУ отримала від ФБР США інформацію, що починаючи з 2006 року Олександр Єфремов вивів з України за кордон кілька мільйонів доларів на рахунки підконтрольних йому компаній.