Готуються підозри щодо двох керівників і двох суддів Окружного адмінсуду Києва через втручання у діяльність ВККС

Новини
Керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк (у центрі) і директор НАБУ Арте Ситник Фото: YouTube Укрінформ

Генпрокуратура України підготувала повідомлення про підозру щодо двох керівників і двох суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).

Про це заявив керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк в п’ятницю, 26 липня, на брифінгу, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Слідчими прокурорами підготовлено проект повідомлення про підозру щодо керівництва і чотирьох суддів Окружного адміністративного суду саме за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів і організації прийняття завідомо неправосудних рішень», – сказав Горбатюк, уточнивши потім, що всього підозр чотири – двом керівникам ОАСК та двом суддям.

За його словами, за версією слідства, в ручному режимі ухвалювалися рішення про звільнення певних членів ВККС і призначення інших, не дивлячись на те, що «начебто організовувалися якісь конкурси».

За словами Горбатюка, усі проекти повідомлень про підозру зараз направлені до керівництва ГПУ для погодження, яке має дати генпрокурор або його заступник. Підозра стосується ухвалення завідомо неправосудного рішення, втручання в діяльність ВищоЇ ради правосуддя (ВРП) і ВККС (за двома статтями ККУ).

Він також зазначив, що водночас прокурорами зафіксовано вплив з боку керівництва і суддів ОАСК на суддів Конституційного суду України, втручання в діяльність ВККС, інших судів і органів влади, яким буде дана відповідна правова оцінка.

«Той організований системний тиск судами на прийняття рішень іншими органами немає нічого спільного з правосуддям і на це обов’язково має бути реакція. І реакція негайна. Вплив на прийняття рішень Конституційним судом, ВККС і ВРП, на міністерства і відомства, на Державне бюро розслідувань … Величезний обсяг інформації з ознаками злочинів, яким обов’язково буде дана правова оцінка», – зазначив Горбатюк.

Також він додав, що зафіксовано вплив на окремих суддів Конституційного суду для ухвалення певних рішень, що «пов’язані з незаконним збагаченням і скасуванням люстрації».

Зі свого боку, директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що Бюро забезпечувало оперативно-технічне супроводження розслідування. Він вказав на масштаби порушень в діяльності ОАСК, який є ключовим судом для держави, оскільки там вирішуються багато справ, які стосуються центральних органів державної влади.

«Це не просто втручання в роботу суддів і держорганів. Це фактично використання повноважень судді неправосудним способом, іноді навіть не для втручання, а для формування цих органів … Це не просто порушення, яким треба давати оцінку, це – загроза національній безпеці, тому, що більшість цих органів є ключовими для існування держави взагалі», – заявив Ситник.

«Ми зафіксували, що (керівник ОАСК Павло – ред.) Вовк у вільному режимі може попросити працівників СБУ дати йому інформацію чи перебуває той чи інший телефон на прослуховуванні. Було неприємно бачити, що в обмін на скасування певних рішень директора Державного бюро розслідувань … в подальшому ресурси ДБР використовуються для тиску на тих людей, які вчиняють супротив цій діяльності керівництва адміністративного суду. Якщо знаходився навіть суддя, який відмовлявся це робити, на нього здійснювався безпрецедентний тиск», – додав директор НАБУ.

Він також висловив сподівання, що проекти підозр керівникам і суддям ОАСК будуть підписані керівництвом Генпрокуратури.

Згідно з інфографікою та озвученою у продемонстрованому на брифінгу відеоролику інформацією, глава ОАСК Павло Вовк створював штучні перешкоди роботі окремих членів ВККС, організувавши подачу позовних заяв проти них у своєму ж суді. Також він організував перезавантаження комісії шляхом виключення з її складу непідконтрольних йому членів і введення туди лояльних йому людей.

«У ході здійснення досудового розслідування встановлено, що до розробленого Вовком плану були залучені не тільки окремі судді ОАСК, але й деякі правоохоронні органи, зокрема Державне бюро розслідувань, завданням якого було здійснення тиску на комісію з метою складання повноважень окремими її членами», – йдеться в ролику.

Деякі судді Окружного адмінсуду Києва відмовилися брати участь у плані Вовка.