В Україні закрили реєстр корупціонерів – Opendatabot

Новини

Міністерство юстиції України перестало публікувати реєстр корупціонерів в форматі відкритих даних, більше 23 900 чоловік, які вчинили корупційне правопорушення, потенційно зможуть повернутися на держслужбу.

Про це повідомив портал Opendatabot, пише Центр журналістських розслідувань.

Останнє оновлення реєстру датовано 25 червня.

Починаючи з 14 серпня 2018 року, списки корупціонерів публікували на порталі відкритих даних кожні 7-10 днів.

Людина, яка скоїла корупційне правопорушення, як мінімум протягом трьох років не має права займати державні посади. Якщо статус буде неможливо перевірити автоматично, є ризик, що ці люди зможуть повернутися на державні посади, попередили в Opendatabot.

Національне агентство з питань запобігання корупції зараз створює сайт з реєстром корупціонерів, однак він не буде відкритим для всіх, відзначає портал.

Нагадаємо:

  • З січня 2014 року Мін’юст України почав оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті відомості Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення та щодо яких судами прийнято відповідні рішення, які вступили в законну силу, а також відомості про дисциплінарні стягнення за корупційні правопорушення. Ведення реєстру розпочато з 1 лютого 2012 року. Робота Єдиного держреєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, забезпечена законом про засади запобігання і протидії корупції.
  • Opendatabot — платформа для роботи з державними відкритими даними. Компанія збирає, об’єднує та аналізує дані основних публічних реєстрів країни.