ОБСЄ не включає в свої звіти висвітлення ситуації в Криму, що є неприпустимим для України і самої організації – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

ОБСЄ не включає в свої звіти висвітлення ситуації в окупованому Криму. Продовження такої ситуації є неприпустимим як для України, так і для діяльності цієї поважної організації.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, пише Центр журналістських розслідувань.
 
Чубаров вважає, що обов’язки моніторингової місії ОБСЄ в Україні виконують громадські організації, та продовження такої ситуації неприпустимо для України і ОБСЄ.

«Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не включає в свої звіти висвітлення ситуації на території тимчасово окупованого Криму. Я б взяв на себе сміливість сказати, що багато в тій діяльності, яку повинна була б вести спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, виконують громадські організації, такі як «Кримськотатарський ресурсний центр», який має детальний аналіз ситуації з правами людини в Криму», – сказав Чубаров.

За його словами, на початку липня, перебуваючи на літній сесії в парламентській асамблеї ОБСЄ в Люксембурзі, він звернувся до глави МЗС Словаччини та чинному голові ОБСЄ Мирославу Лайчаку з питанням: що заважає спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні відвідати Крим?

Лайчак сказав, що рішення в ОБСЄ приймаються консенсусом, а оскільки Росія проти того, щоб моніторингова місія ОБСЄ в Україні відвідувала Крим, візити до Криму здійснюватися не можуть.

Глава Меджлісу заявив, що відмова відвідувати Крим і в цілому моніторити ситуацію з правами людини на півострові руйнує основи самої організації.

«Не може бути вічною ситуація, коли одна з країн, причому та, яка порушує принципи, покладені в основу створення ОБСЄ, буде виступати проти того, щоб ця організація виконувала свої основні повноваження і все будуть робити вигляд, що нічого такого не відбувається», – зазначив Чубаров.

  • На початку липня Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла Люксембурзьку декларацію, частиною якої стала українська резолюція, яка засуджує незаконну окупацію Криму і Севастополя і мілітаризацію Чорного і Азовського морів Росією.