Прокуратура АРК відкрила провадження після заочного арешту кримськотатарської журналістки Халілової

Новини

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження після порушення кримінальної справи в окупованому Криму щодо провідної кримськотатарського каналу ATR Гульсум Халілової і її заочного арешту.

Про це повідомив заступник прокурора АРК Ігор Поночовний, пише Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні прокуратурою АРК розпочато провадження у ч. 2 ст. 372 Уголовнго кодексу України – притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності. Провадження зареєстровано на підставі заяви Гульсум Халілової, яка звернулася в прокуратуру після того, як дізналася, що на тимчасово окупованій території АРК окупаційними правоохоронними органами щодо неї розпочато кримінальне провадження «за участь в діяльності незаконного збройного формування»… Після реєстрації кримінального провадження досудове розслідування буде доручено ГУ Нацполіціі і будуть проводитися всі необхідні першочергові слідчі дії», – зазначив Поночовний.

  • Окупанти в Криму завели кримінальну справу стосовно телеведучої ATR Гульсум Халілової, звинувативши її в «участі в незаконному збройному формуванні» по ст. 208 ч. 2 Кримінального кодексу РФ.
  • Сама Гульсум Халілова про «справу» проти неї дізналася з соцмереж. «Суд» в Криму заочно заарештував її на два місяці. Також окупанти оголосили журналістку в міжнародний розшук.
  • Пізніше адвокат Еміль Курбедінов ознайомився з матеріалами «кримінальної справи», яке окупанти завели на провідну телеканалу ATR Гульсум Халілову. Згідно з матеріалами «справи», окупанти звинувачують журналістку в участі в «незаконному бандформуванні» – кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджихана.