ДБР розслідує можливе використання Порошенком підробленого паспорту для поїздки на Мальдіви

Новини
5-й президент України Петро Порошенко Фото: Reuters

Державне бюро розслідування (ДБР) розслідує можливі факти організації незаконного переправлення через державний кордон України президента Петро Порошенка за підробленим паспортом, який він використав для поїздки на Мальдіви у січні 2018 року.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію ДБР.

«Слідчі ДБР перевірять інформацію щодо організації колишнім Президентом України незаконного переправлення через державний кордон України з використанням завідомо підроблених документів», – йдеться у повідомленні.

Крім того, наголосили у Бюро, буде з’ясовано можливе внесення службовими особами державних митних і прикордонних органів до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей з метою забезпечення перетину кордону.

У ДБР уточнили, що досудове розслідування розпочато за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.1 ст.366 (службове підроблення), ч.1 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч.4 ст.358 (використання завідомо підробленого документа) КК України.

5 серпня колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов повідомив на своїй сторінці у Facebook, що ДБР відкрило провадження щодо поїздки Порошенка на Мальдіви через його заяву.

«З метою визначити нові офшори, власність, активи і рахунки Порошенко і його оточення, вчора (4 серпня – ред.) ми повідомили про нову кримінальну ініціативу за фактом організації незаконного перетину кордону та поїздки близьких до Порошенка осіб в 2018-му році за чужими паспортами на Мальдівський архіпелаг. Нагадаю, про цей факт стало відомо з журналістського розслідування. Сьогодні (5 серпня – ред.) Державне бюро розслідувань знайшло достатніми викладені нами факти і зареєструвало кримінальне провадження відразу за трьома статтями Кримінального кодексу України», – написав Портнов.

Нагадаємо:

  • За даними розслідування програми «Схеми» президент України Петро Порошенко з 1 по 8 січня 2018 року провів Різдвяну відпустку на Мальдівах, куди він полетів на приватному літаку разом із 7 пасажирами. Як зазначалось, вони, ймовірно, не проходили паспортний контроль та летіли під іншими іменами. За підрахунками журналістів, Порошенко витратив на відпустку щонайменше 500 тисяч доларів.
  • В лютому 2018 року Порошенко на прес-конференції заявив, що перетинав кордон під час поїздки на Мальдіви за власним паспортом та прізвищем, пройшовши реєстрацію у прикордонників, а всі кошти, витрачені на літак та готель, задекларує протягом трьох тижнів.
  • 30 березня в Адмінстрації президента заявили, що Мальдіви обійшлися Порошенку дешевше, ніж підрахували журналісти.