Судно, що возило металобрухт з окупованого Криму, виключено з Реєстру судноплавства Того – Прокуратура АРК

Новини
Судно Alianca Фото: Helen Krmic/marinetraffic.com

Україна домоглася виключення з реєстру судноплавства Республіки Того судна Alianca, яке систематично вивозило з закритих портів Автономної Республіки Крим та Севастополя металобрухт, зерно та соду. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на прес-службу Прокуратури АРК.

Факт заходу судна Alianca до закритих портів Автономної Республіки Крим та Севастополя встановлено Прокуратурою АР Крим під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні за фактом незаконного заходження суден на тимчасово окуповану територію України, сказано у повідомленні прес-служби. Прокуратура ініціювала перевірку за встановленим фактом і направила відповідний лист до Морської адміністрації України.

«Проведено відповідну роботу з Морською адміністрацією Республіки Того. Як наслідок, судно Alianca виключно з Реєстру судноплавства, що позбавляє останнього права плавання під прапором Того, та накладено штрафні санкції в розмірі 15 тис доларів США», – повідомляє прокуратура із посиланням на інформацію, отриману від Міністерства закордонних справ України.

Також прокуратурою встановлено факт порушення порядку в’їзду/виїзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим судном Rani.

«Що стосується судна Rani, у зв’язку зі зміною судновласника, новий власник судна попереджений про виключення останнього з Реєстру судноплавства у випадку повторного заходження до закритих портів півострова Крим», – додає прес-служба.

Наразі судно Alianca ходить під прапором Камеруна, а Rani – під прапором Лівану, свідчить сайт marinetraffic.com

Судна Alianca і Rani неодноразово заходили до закритих портів окупованого Криму та Севастополя, свідчать дані Майдану закордонних справ. Зокрема, у 2017-18 роках вони  здійснювали завантаження та перевезення металобрухту, будівельних матеріалів, зерна та соди. 

Нагадаємо: 

  • 21 вересня 2017 року СБУ повідомила про розслідування незаконих заходів до закритих портів окупованого Криму суден Ramzi під прапором Того (нова назва – Rani), Nadalina під прапором Сьєрра-Леоне і Alianca під прапором Того.
  • в спецпроекті Центру журналістських розслідувань «Як працюють санкції: порт «Авліта» Ахметова в Севастополі» повідомлялося, що судно Alianca кілька разів вантажилося зерном у терміналі «Авліта» в окупованому Севастополі.