Зеленського, який хотів продати президентські літаки, буде возити авіакомпанія Коломойського

Новини
Фото: windrose.aero

Авіакомпанія Windrose (Роза Вітрів), яку пов’язуть з групою «Приват», виграла тендер на перевезення вищих посадових осіб України до кінця 2019 року. Компанія здійснюватиме літерні перевезення на середньомагістральних напрямках і надаватиме послуги з резервування для державного авіаційного підприємства «Україна», літаки якого обіцяв продати Володимир Зеленський ще до перемоги на виборах.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті системи ProZorro, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як повідомляється, контракт вартістю 35,1 млн грн укладено 2 серпня за підсумками переговорної процедури, оскільки інших учасників у тендері не було. Оплата буде здійснюватись за фактом надання послуг упродовж 20 робочих днів. Джерело фінансування – кошти ДП «Україна» на 2019 рік.

Згідно з українським законодавством, літерні рейси виконуються для перевезення повітряним транспортом вищих посадових осіб України, а також голів держав і урядів зарубіжних країн, які прибувають в Україну чи перетинають її повітряний простір.

Авіаперельоти перших осіб у 2019 році обійдуться держбюджету в 90 млн гривень.

Авікомпані Windrose була заснована у 2003 році. Її парк налічує 13 літаків: сім – Embraer ERJ-145, п’ять – Airbus A321 і один – Airbus A320.

За твердженнями ЗМІ, авіакомпанія входить у сферу впливу фінансово-промислової групи «Приват», співвласниками якої є олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. Однак офіційно ця інформація не підтверджена. У Державному реєстрі юридичних осіб засновниками компанії вказані ТОВ «Райдел» (Київ), ТОВ «Феста», «Ренлі» (Дніпро) і дві кіпрські компанії – Bregenzer Limited і Perfekciy Ltd.

  • 18 квітня 2019 року після першого туру президентських виборів тоді ще кандидат Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню «РБК-Україна» заявив, що три літаки, які є у авіапарку ДП «Україна», треба «продати до бісової матері», а він в разі перемоги на виборах хотів би літати рейсовими літаками.