Туреччина ніколи не визнає незаконну анексію Криму – президент Ердоган

Новини
Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Ердоган Фото: president.gov.ua

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підтвердив незмінність позиції в тому, що Турецька Республіка й надалі підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України, ніколи не визнавала і не визнає незаконну анексію Криму Росією. Також пріоритетом для Туреччини залишається підтримка кримських татар, захист їх прав та інтересів на півострові.

Про це Ердоган заявив на прес-конференції в Анкарі після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента України в Facebook.

«Туреччина завжди буде підтримувати незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України. Туреччина не визнавала незаконної анексії Криму і ніколи її не визнає. Кримськотатарський народ є важливим елементом наших зв’язків між Туреччиною і Україною. Нашим пріоритетом буде залишатися існування кримських татар на своїй батьківщині в Криму, захист їх базових прав і інтересів, збереження їх національної ідентичності», – сказав президент Туреччини.

Він також висловив надію на якнайшвидше завершення конфлікту на сході України.

«Ми віримо, що цей конфлікт буде вирішений мирно, на основі міжнародного права і територіальної цілісності України. Ми підтримуємо Мінський процес, і ми повністю підтримуємо діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яку очолюють турецькі дипломати», – додав Ердоган.

У свою чергу Володимир Зеленський зазначив, що Україна високо цінує відносини зі своїм стратегічним партнером – Туреччиною і вдячна їй і президенту Ердогану за незмінну позицію щодо підтримки українського суверенітету і територіальної цілісності. «Дякую, що завжди маєте мужність називати речі своїми іменами – зокрема окупацію Криму з боку Росії», – сказав він.

Президент України також висловив переконання, що обов’язково буде знайдений механізм, який змусить Росію відповідати за її дії, зазначивши, що одним з партнерів, який може цьому сприяти, є Туреччина.

«Крим – це Україна. Ми разом обов’язково знайдемо шлях, який змусить Росію поважати міжнародне право, поверне мир і стабільність у регіон, захистить права та свободи кримських татар і звільнить політичних в’язнів Кремля. Впевнений, що спільними зусиллями України й Туреччини ми змінимо ситуацію в Чорноморському регіоні та в Криму у свій бік», – заявив Зеленський.

Він також повідомив, що загрози триваючої мілітаризації Криму Росією, порушення прав людини на півострові і переслідування кримських татар були одними з ключових тем в ході переговорів з президентом Туреччини.

Нагадаємо:

  • 7-8 серпня президент України Володимир Зеленський здійснює офіційний візит до Турецької Республіки. В рамках візиту в Анкарі заплановані переговори Зеленського з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, а також зустріч з представниками української та кримськотатарської громад. Крім того, в Стамбулі Зеленський зустрінеться з Вселенським Патріархом Варфоломієм I.
  • 7 серпня в Анкарі за участю Володимира Зеленського відкрили Об’єднаний центр кримськотатарської діаспори Туреччини.