В Україні в 2020 році буде створено ринок землі – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявляє, що в 2019 році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить вже в 2020 році створити ринок землі. Також планується легалізувати азартні ігри в п’ятизіркових готелях біля Чорного моря, щоб стимулювати розвиток туристичного бізнесу.

Про це глава держави сказав у своєму виступі на українсько-турецькому бізнес-форумі в Стамбулі в четвер, 8 серпня, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента України.

«У цьому році ми обов’язково проведемо земельну реформу, що вже в наступному році дозволить створити ринок землі на 40 млн га, що є однією з кращих в світі за своєю якістю», – зазначив президент.

При цьому він зазначив, що в Україні вже є турецькі компанії, які володіють землею, одна з них компанія «Онур» (Onur).

«Сподіваюся, таких компаній буде значно більше, особливо це стосується південної частини України, де є необхідність створення і розвитку меліоративних систем. Тут ми також розглядаємо можливість для державного приватного партнерства. Восени ми приймаємо закон про концесії, що дозволить державі безпечно працювати з приватним сектором, приватними компаніями. Будемо дуже раді бачити турецькі компанії в якості надійних партнерів у всіх цих наших проектах. Заходьте зі своїм капіталом, досвідом і технологіями», – додав Зеленський.

Він також заявив, що в Україні планують легалізувати азартні ігри в висококласних готелях біля Чорного моря, щоб стимулювати туристичний бізнес.

«Ми легалізуємо азартні ігри, а саме роботу казино в п’ятизіркових готелях, що буде стимулювати розвиток туристичного кластера регіону біля Чорного моря. Тут також ми хочемо рости разом. Тому хочемо бачити в турецькому бізнесі не конкурентів, а наших партнерів. Давайте разом розвивати туристичний бренд Чорного моря в світі», – зазначив президент України, звертаючись до турецьких бізнесменів.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.