У Москві на акцію протесту вийшли до 50 тисяч людей

Новини
Мітинг в Москві на проспекті Сахарова, 10.08.2019 Фото: Rueters

У Москві на проспекті Сахарова в суботу, 10 серпня, відбувся мітинг «Повернемо собі право на вибори», учасники якого виступили проти недопуску незалежних кандидатів до виборів у Мосміськдуму і арештів учасників демонстрацій 27 липня і 3 серпня. Аналогічні акції пройшли ще в декількох містах РФ. До їх закінчення по всій країні було затримано понад 70 осіб.

Мітинг в Москві був узгоджений владою, повідомляє видання DW, передає Центр журналістських розслідувань.

За даними організації «Білий лічильник», до моменту закінчення акції близько 16:30 мск на неї прийшли 49,9 тисяч осіб. Поліція повідомляла о 15:37 мск, що «на піку публічного заходу» в ньому брали участь близько 20 тисяч осіб.

Мітинг був узгоджений з владою до 16:30, організатори спочатку розраховували на участь до 100 тисяч осіб. Вийти на акцію протесту закликали відеоблогер Юрій Дудь, репер Oxxxymiron, журналіст Леонід Парфьонов, який також сам виступив перед мітингувальниками. На сцену вийшли групи «Кровосток» і IC3PEAK.

Ряд політиків і штаб опозиціонера Олексія Навального в Москві закликали учасників мітингу після його закінчення продовжити протест у вигляді «прогулянки на підтримку чесних виборів». У свою чергу Слідчий комітет РФ пригрозив «правовими наслідками – аж до кримінальної відповідальності» за «участь у так званих «мирних прогулянках».

Незадовго до закінчення акції був затриманий глава виборчого штабу незареєстрованого кандидата в депутати Мосміськдуми Івана Жданова Борис Золотаревский, який зі сцени закликав разом дійти до адміністрації президента РФ Володимира Путіна. Через деякий час біля станції Китай-місто почали збиратися люди.

Перед початком акції співробітники ОМОНу увірвалися в Центр збору підписів незареєстрованого кандидата Любові Соболь і в квартиру, де перебувала студія Youtube-каналу «Навальний LIVE». Були проведені обшук і інші слідчі дії, Соболь відвезли у відділення поліції.

У той же день акції солідарності з учасниками московського мітингу проходили в десятках міст Росії. За даними правозахисної організації «ОВС-Інфо», в цілому до закінчення санкціонованої акції в російській столиці були затримані 72 людини в трьох містах: 55 – в Санкт-Петербурзі, 10 – в Москві і 7 – в Ростові-на-Дону.

Нагадаємо:

  • 27 липня в Москві проходила не санкціонована владою акція на підтримку кандидатів, що не допущені до виборів у Мосміськдуму. Вона стала реакцією на рішення Мосгорізбіркома, який визнав недійсними необхідні для реєстрації кандидатом в депутати підписи виборців у ряду опозиціонерів.
  • Правоохоронці затримали більше 1000 осіб. За даними «ОВС-Інфо», число затриманих склало не менше 1 373 осіб. Частина з них відпустили, але близько 260 протестувальників залишилися в відділеннях поліції 29 липня суди почали заарештовувати їх.
  • 29 липня московські суди арештували 40 учасників масового мітингу на підтримку опозиційних кандидатів на виборах у Мосміськдуму. Максимальний термін арешту склав 30 днів. Ще 79 затриманим присудили штрафи на загальну суму 1,339 млн руб.