Влада РФ приховує інформацію про витік радіації – екологи

Новини

Державні органи поширюють в ЗМІ неповну інформацію про радіоактивне забруднення в Архангельській області.

Про це повідомляє російське відділення Greenpeace, пише повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«До громадськості не була донесена інформація про те, що Росгідромет зафіксував підвищений рівень не тільки гамма-, але і бета-випромінювання. Випади цих радіоактивних елементів були зафіксовані в Северодвінську (40 км від місця вибуху) і Архангельську (90 км)«, – йдеться в повідомленні.

Екологи також звернули увагу на те, що до цих пір не опублікована інформація про те, які саме радіоактивні речовини потрапили в навколишнє середовище в результаті інциденту 8 серпня. Росспоживнагляд і Росгідромет не відповіли на запити Greenpeace.

Нагадаємо:

  • Вибух в акваторії під Северодвінськом, в результаті якого загинули п’ятеро співробітників «Росатома» і Міноборони, стався 8 серпня. У військовому відомстві повідомили, що НП сталася під час випробування рідинного реактивного двигуна. Про яку саме розробку йде мова, не уточнювалося. Після аварії в адміністрації Северодвінську повідомили про перевищення радіаційного фону. Колишній керівник Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що були присутні тільки короткоживучі елементи, і вони «майже відразу розпалися».
  • Російські ЗМІ повідомляли, що при прийомі пацієнтів в АОКБ, лікарів не попередили про те, що потрібен спецодяг. Після операції фартух хірурга при перевірці на апараті з діагностики радіації пищав. Медичний персонал, який працював з пацієнтами, вже викликали Федеральна служба безпеки. Медики підписали папери про нерозголошення».