Україна і Ізраїль хочуть розширити угоду про ЗВТ на сферу послуг

Новини
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху Фото: president.gov.ua

Україна і Ізраїль планують розширити угоду про Зону вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами на сферу послуг і створять центри високотехнологічного розвитку для обміну досвідом.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на брифінгу за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, який перебуває в Києві з дводенним візитом, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента України.

«Ізраїль залишається ключовим торгівельним партнером України в регіоні Близького Сходу. Наш сукупний товарообіг перевищив 1 млрд доларів США. На маю жодного сумніву – скоро ця цифра значно збільшиться завдяки підписанню угоди про вільну торгівлю товарами між Україною і Ізраїлем, що, сподіваюсь, буде найближчим часом ратифікована ізраїльською стороною. Ми також домовилися без затримок розпочати роботи з розширення угоди і на сферу послуг», – сказав Зеленський.

В свою чергу ізраїльский прем’єр, повідомив, що крім розширення угоди про ЗВТ було також прийнято рішення створити центри високотехнологічного розвитку в Єрусалимі та Києві.

«І в Києві, і в Єрусалимі слід відкривати центри високотехнологічного розвитку. Отже, ми обмінюватимемося технологіями й залучатимемо українців у нашу індустрію високих технологій. Тому, що ми робитимемо спільні інвестиції в цю сферу тут, в Україні», – сказав Нетаньяху.

Він додав, що зараз квінтесенцією розвитку будь-якої держави є інновації, і Україна має великі таланти й можливості для цього.

«Ізраїльські компанії тут працюють, і ми співпрацюємо з десятками тисяч, десь близько 50 тис. українських комп’ютерних інженерів, математиків, учених, тих, хто задіяний у сфері сучасних технологій», – вказав прем’єр-міністр Ізраїлю.

Нагадаємо:

  • 11 липня 2019 року Верховна Рада України ратифікувала угоду про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем. 6 серпня президент Зеленський підписав закон про ратифікацію угоди про ЗВТ.
  • Відповідно до угоди про ЗВТ, Ізраїль скасовує близько 80% ввізних мит для українських промислових товарів і понад 9% – для товарів агросектора. Водночас Україна скасовує близько 70% ввізних мит на ізраїльську промислову продукцію і понад 6% – для сільськогосподарських товарів.
  • Угода про ЗВТ набуде чинності через 60 днів після ратифікації Верховною Радою України і Кнесетом Ізраїлю.