Зеленський про повернення РФ до G8: тільки після повернення Криму і припинення агресії на Донбасі

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: YouTube Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що сигналом про можливе повернення Росії до «Великої вісімки» (G8) має бути повернення Криму, припинення агресії на Донбасі та повернення український політв’язнів, яких утримує Кремль.

Про це глава держави написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи ініціативи про доцільність повернення РФ до G8, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Він нагадав, що причиною виключення Росії з G8 стала незаконна окупація нею Криму і розпочата війна на Донбасі і з того часу «нічого не змінилося».

«Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в’язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце у порядку денному високої дипломатії», – наголосив Зеленський.

Він також висловив подяку тим країнам, які послідовно підтримують Україну у відстоюванні її територіальної цілісності та суверенітету.

Членство Росії в групі G8 було призупинено в березні 2014 року після незаконної анексії українського Криму, а в 2017 році РФ остаточно виключили зі складу G8. У червні 2018 року президент США Дональд Трамп висловлювався за повернення РФ до «Великої вісімки», але пропозицію не підтримали інші члени групи.

Нагадаємо:

  • 19 серпня на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що повернення Росії до G8 і нормалізація її відносин із Євросоюзом залежать від урегулювання ситуації на сході України.
  • 20 серпня президент США Дональд Трамп заявив, що він би підтримав повернення Росії до G8, якби хтось висловив таку пропозицію.
  • 21 серпня канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що повернення Росії до G8 було б передчасним.