В Україні почали діяти жорсткі штрафи за порушення правил при ввезенні авто на єврономерах

Новини
Фото: УНІАН

В Україні 22 серпня закінчився пільговий період розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією, так званих «євроблях», і почали діяти нові жорсткі штрафи за порушення при переміщенні транспортних засобів в митних режимах тимчасового ввезення і транзиту. В Офісі президента заявляють, що Володимир Зеленський запропонує новій Верховній Раді відстрочити штрафні санкції ще на три місяці.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Державної фіскальної служби.

У відомстві нагадали, що до цього часу власники автомобілів з іноземною реєстрацією мали змогу оформити свої автівки та уникнути таких штрафів. Адже саме з цієї метою було відтерміновано до серпня запровадження посиленої адміністративної відповідальності за порушення при ввезенні транспортних засобів.

«Нагадаємо, що за новими правилами у разі перевищення строку доставки транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення від 20 до 30 діб передбачено штраф у розмірі 85 тис. грн. Якщо строк перевищено більш ніж на 30 діб, а також у разі втрати або розкомплектування ТЗ розмір штрафу сягатиме 170 тис. грн або конфіскація таких авто», – зазначили в ДФС.

Аналогічні розміри штрафів передбачені і при перевищенні строків тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення: перевищення від 20 до 30 діб – сума штрафу складатиме 85 тис. грн, понад 30 діб, також у разі втрати або розкомплектування автомобіля – 170 тис. грн або конфіскація.

Крім цього, передбачено відповідальність за передачу транспортного засобу особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного у митний режим транзиту, у володіння або розпорядження іншій особі, а також використання такого автомобіля у комерційних цілях. При такому порушенні доведеться сплатити штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 34 тис. грн.

Між тим заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка заявив, що президент Володимир Зеленський внесе до новообраної Верховної Ради законопроект про відтермінування штрафів за нерозмитнені автомобілі ще на три місяці і розраховує, що народні депутати розглянуть його вже на першому засіданні. За цей час робоча група повинна розробити новий законопроект, який врегулює порядок і правила розмитнення автомобілів – як нових, так і використаних, які знаходяться в Україні або будуть ввезені в країну.

Нагадаємо:

  • Жорсткі штрафні санкції для власників «євроблях» мали набути чинності 22 травня. Власники «євроблях» протягом двох днів мітингували під Верховною Радою з вимогою продовжити період «легалізації» їх авто.
  • 16 травня Верховна Рада відтермінувала введення штрафних санкцій для власників автомобілів з іноземною реєстрацією, продовживши період їх розмитнення без штрафів до 21 серпня поточного року.