За час дії «Роттердам+» Ахметов майже добудував палац під Києвом – Bihus.info

Новини
Фото: bihus.info

За час дії корупційної схеми «Роттердам+», збитки від якої для української економіки, за версією САП та НАБУ, склали майже 19 млрд. грн., справи олігарха Ріната Ахметова йдуть вгору. Компанія, що йому належить, вже майже добудувала палац під Києвом.

Про це повідомляє у своєму влозі у виданні Bihus.info журналістка Марія Землянська, передає Центр журналістських розслідувань.

«За час введення корупційної формули, яка витягла з наших з вами кишень мільярди гривень, Ахметов майже добудував свій Версаль», – розповідає авторка.

Загальна площа нового приміського маєтку олігарха складає понад 12 тисяч квадратних метрів.

«За парканом 20 гектарів лісу, на території штучні озера з містком, ландшафтний дизайн, гаражі, альтанки, кілька будинків. У центрі – велетенський симетричний. Будівництво ще не завершене. На території працює техніка, стоять вагончики і будівельні матеріали, ходять люди, схоже працівники. Офіційно, земля і нерухомість, на якій будується Ахметов – власність його ж компанії «Мета-Капітал». За документами – це реабілітаційно-оздоровчий комплекс», – йдеться у матеріалі.

Журналістка нагадала, що за версією САП та НАБУ, через так звану схему «Роттердам+», коли в розрахунок вартості теплоенергії ТЕС закладали ціну вугілля, як із біржі в Нідерландах, плюс його доставка з порту Роттердама, сума збитків для економіки України склала майже 19 млрд гривень.

Більша частина від цієї суми – надприбутки приватних компаній, які продають теплову енергію. Зокрема, компанії Ріната Ахметова – ДТЕК, за даними Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг, яка видобуває 85% українського вугілля та володіє 80% українських ТЕС. Відповідно ТЕС Ахметова підняли тариф на електроенергію для промисловості. А промисловість – підняла ціни на усі товари для українців.

Авторка нагадала, що Ахметов – єдиний українець у рейтингу 500 найбагатших людей світу за версією агентства Блумберг. Його статки оцінюють у близько 5,5 млрд доларів.