В Україні з жовтня можна буде фотографуватися на документи в головному уборі – Кабмін

Влада

Кабмін України змінив правила оформлення документів: на паспорт можна буде фотографуватися в головному уборі і в окулярах. Це дозволить особам, які належать до різних релігійних течій та конфесій, фотографуватися на документи без вразливості їх релігійних переконань. 

Відповідна постанова КМУ №683 від 17 липня 2019 року опублікована на урядовому порталі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Документом, зокрема, внесено зміни до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсними та знищення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, у частині, що стосується виключення вимог, що пред’являються до фотовідбитків для паспорта, які були встановлені застарілим Державним стандартом України ще в березні 1994 року.

«Урядове рішення прийнято з метою розбудови Єдиного державного демографічного реєстру та адаптації законодавства України до міжнародного законодавства та встановлених уніфікованих вимог до відцифрованого образу обличчя особи, що вноситься до Єдиного державного демографічного реєстру та сторінки даних документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус з урахуванням рекомендацій ICAO Doc 9303», – йдеться в повідомленні.

Відповідно до запроваджених змін, єдиною вимогою буде фотографування чітко анфас, з відритим чолом і лицем. При цьому лице має займати 70-80% площі знімка, і на фото мае бути видно плечі. Особа має дивитися строго в об’єктив.

Якщо особа носить окуляри постійно через порушення зору, вона має право фотографуватися, не знімаючи їх, за умови, що оправа тонка.

Постанова Кабміну набуде чинності через два місяці після публікації – в жовтні 2019 року.

Внесення відповідних змін до Правил ініціювали МВС і Державна міграційна служба України після численних звернень від представників різних віросповідань.

«Ми маємо зробити все, аби надати можливість особам, які належать до різних релігійних течій та конфесій, фотографуватися на документи без вразливості їх релігійних переконань. Вирішення цього питання, у масштабах України, лежить виключно в площині зміни стандартів», – заявила заступник міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук в ході координаційної наради в МВС України в листопаді 2018 року.

Рішення уряду привітав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Спасибі всім, хто сприяв: Державна міграційна служба України, Міністерство внутрішніх справ України, Меджліс кримськотатарського народу, Духовне управління мусульман Криму (Муфтій Айдер Рустемов), Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов, а також іншим причетним, про яких я можу і не знати», – написав він на своїй сторінці в Facebook.