ГПУ просить Канаду зняти санкції з Портнова – ЗМІ

Влада

Генеральна прокуратура України повідомила Канаді, що юридичні підстави для перебування Андрія Портнова під санкціями, введеними щодо нього в березні 2014 року, відсутні.

Про це пише «Новое время» з посиланням на лист ГПУ на адресу посольства України в Канаді та МЗС і міжнародної торгівлі Канади, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У листі наголошується, що станом на 29 липня 2019 року щодо Портнова не проводиться досудових розслідувань і що він не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного.

Документ підписаний заступником Генпрокурора України Сергієм Кизем.

Екс-заступник голови АП часів Януковича Андрій Портнов був внесений до списку Положення про заморожування активів корумпованих іноземних посадових осіб (Україна), який був введений в дію 5 березня 2014 року.

Даним рішенням заморожувалися всі активи фігурантів, виявлені в Канаді, будь-кому в Канаді і канадським громадянам незалежно від місця їх знаходження заборонялося вступати в майнові відносини з особами, на яких накладено санкції, вести з ними фінансові розрахунки, надавати фінансові послуги.

Нагадаємо:

  • Андрій Портнов був радником Віктора Януковича в 2011-2014 роках, заступник голови АП Януковича, членом Ради Нацбанку України. У 2005-2010 роках був головним юристом команди Юлії Тимошенко.
  • У березні 2019 року суд визнав недостовірною інформацію про те, що прокуратура порушила, а СБУ розслідуватиме справу щодо Портнова за статтею державна зрада.
  • 19 травня 2019 року екс-заступник глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов повідомив про повернення в Україну.
  • 16 серпня Служба безпеки закрила кримінальне провадження про державну зраду, в якому згадувався Портнов. Прокуратура АРК перевіряла інформацію про нібито причетність Портнова до постанови Верховної Ради Криму під час початку окупації півострова.
  • Телефонна розмова між радником президента Росії Сергієм Глазьєвим і людиною, представився «Володимиром Андрійовичем», була записана української розвідкою 1 березня 2014 року і оприлюднено прокурорами під час засідання Оболонського районного суду Києва у справі про державну зраду побіжного екс-президента України Віктора Януковича.
  • Як заявив Глазьєв, Портнов готував якийсь проект постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим під час початку російської окупації в 2014 році. За словами Глазьєва, потрібно прийняти цей документ, «щоб було зрозуміло, що не вся Україна прям-таки хоче підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом».
  • «Плівки – це матеріали кримінальної справи, яке, за моєю інформацією, розслідується іншим підрозділом органів прокуратури. Чи не прокуратурою АР Крим. Однак ми, звичайно, знаходимося в стані постійного моніторингу ЗМІ, і будь-яка інформація щодо півострова, особах, пов’язаних або, можливо, причетних до його окупації, тих процесів, які відбуваються зараз, все це нами моніториться », – розповів Удовиченко.
  • За його словами, інформація, що Портнов готував проект постанови, «потрапила в поле зору» прокуратури АРК. «Ми зараз проводимо процесуальні дії, спрямовані на те, щоб її або підтвердити, або спростувати», – додав заступник прокурора АРК. Портнов зараз проживає в Австрії. Глазьєва підозрюють в Україні в скоєнні злочинів проти територіальної цілісності держави.
  •