Зеленський пропонує урізати кількість нардепів

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський пропонує зменшити склад Верховної Ради до 300 народних депутатів і запровадити суто пропорційну виборчу систему. Зеленський пропонує запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою.

Про це йдеться в тексті законопроекту із запропонованими змінами до Конституції, визначеного главою держави як невідкладний, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Документом пропонується внести зміни до 2 статей Основного закону. В статті 76 пропонується прописати: «Конституційний склад Верховної Ради України – триста народних депутатів України, які обираються строком на п’ять років».

Також пропонується вилучити із тексту цієї статті принципи загального, рівного і прямого виборчого права, що здійснюється шляхом таємного голосування, «оскільки має місце дублювання статті 71 Конституції України».

«Народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше останніх п’яти років і володіє державною мовою».

У статті 77 планується норма, якою закріплюється пропорційна виборча система на парламентських виборах.

  • Верховна Рада попередньо схвалила законопроект №7203, який передбачає скасування недоторканності народних депутатів України.