Зеленський просить Раду підпорядкувати йому Національну гвардію

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський хоче вивести Національну гвардію з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ і передати президенту.

У запропонованому законопроекті №1007 йдеться про виведення Нацгвардії з управління МВС і передачу президенту, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Із закону про НГУ пропонують виключити всі згадки про міністра внутрішніх справ у частині, де йдеться про управління, а керівництво відомством безпосередньо передати командувачу Нацгвардії.

«Діяльність Національної гвардії спрямовується президентом через командувача Національної гвардії, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією».

У пояснювальній записці до законопроекту необхідність такого рішення пояснюється тим, що в умовах особливого періоду керівництво військовими формуваннями, зокрема Нацгвардією, не належить до сфери внутрішніх справ, а знаходиться в підпорядкуванні президента.

Крім того, в обгрунтуванні посилаються на рішення Конституційного суду від лютого 2009 року, яке «дало підстави вважати, що Рада, президент, Кабмін мають окремі конституційні повноваження у сферах нацбезпеки і оборони, але лише президент наділений конституційними повноваженнями здійснювати керівництво у цих сферах».

«Тому у зв’язку з існуючими правовими колізіями постала необхідність внести відповідні зміни до законів «Про національну безпеку України» та «Про Національну гвардію України».

Нагадаємо:

  • Арсен Аваков, з 2014 року очолює МВС України, повторно став міністром внутрішніх справ.