Рада сьогодні планує скасувати недоторканність і направити в КС сім законопроєктів (трансляція)

Новини

Верховна Рада IX скликання, друга сесія якої відкриється сьогодні, планує прийняти в другому читанні законопроєкт про скасування недоторканності народних депутатів, а також направити в Конституційний суд сім законопроєктів про внесення змін до Основного закону.

Про це йдеться в порядку денному, передає Центр журналістських розслідувань.

Планується, що під час відкриття сесії присягу на вірність українському народові складуть п’ятеро народних депутатів від партії «Слуга народу», які ввійдуть до парламенту замість новопризначених урядовців – це Анатолій Остапенко, Тетяна Циба, Іван Калаур, Юлія Гришина та Ольга Руденко.

Після цього Верховна Рада планує взятися за друге читання законопроєкту № 7203, що передбачає скасування депутатської недоторканності, який КСУ 19 червня 2018 року визнав конституційним.

Відповідно до чинного законодавства, після ухвалення у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Конституції, має підтримати на наступній сесії конституційна більшість у щонайменше 300 голосів.

Далі парламентарії планують включити до порядку денного та направити Конституційного Суду для отримання висновку ще сім президентських законопроєктів, які стосуються внесення змін до Конституції.

  • Верховна Рада попередньо схвалила законопроект №7203, який передбачає скасування недоторканності народних депутатів України.