Законопроект про право президента призначати керівників НАБУ і ДБР викликав суперечки в Раді

Новини

Законопроект про право президента призначати керівників НАБУ і ДБР викликав суперечки в Раді: Конституційний суд розгляне президентський законопроект зі змінами до Конституції щодо надання главі держави права на створення регуляторних органів, призначення і звільнення директорів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР).

За постанову про внесення до порядку денного та направлення документа до Конституційного суду проголосували 282 народних депутата, пише Центр журналістських розслідувань.

За словами депутата від фракції «Голос» Святослава Вакарчука, не можна наділяти невластивими функціями будь-якого в країні, навіть президента.

«Якщо закон про скасування депутатської недоторканності повертав справедливість, то ці зміни в Конституції створюють небезпечний прецедент і перші ознаки узурпації влади», – сказав він.

Як написав глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін, завдяки змінам в законі у президента не з’являється контроля над НАБУ.

«Відсутність в Конституції права президента призначати директора НАБУ якраз і було проблемою, тому що за законом саме він це робить (а права такого в Конституції зазначено не було). Зміни подані Зеленським цю проблему вирішили. Сама процедура обрання директора НАБУ визначається профільними законом. У цей закон ніяких змін не вноситься», – написав він.

  • Згідно з чинним законодавством, керівники НАБУ і САП призначаються президентом за результатами роботи незалежної конкурсної комісії.