Ахметову належать 6 з 10 компаній, які найбільше забруднюють повітря в Україні

Новини

За підсумками 2018 року топ-10 компаній, що найбільше забруднюють атмосферне повітря, викинули 1,4 мільйона тонн шкідливих газів. При цьому 6 із 10 найбільших забруднювачів належать Рінату Ахметову.

Про це повідомляє «Ліга.Бізнес», посилаючись на дані Державної служби статистики України, пише Центр журналістських розслідувань.

Найбільшим забруднювачем атмосферного повітря у 2018 році стала компанія «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», яка входить до компанії «Метінвест» Ріната Ахметова. Ця компанія забруднила атмосферу 266,6 тисячами тонн шкідливих та парникових газів.

Другу позицію посіла компанія «АрселорМіттал Кривий Ріг», щодо якої Служба безпеки України розпочала провадження за статтею «екоцид». Ця компанія забруднила атмосферу 201,9 тисячами тонн шкідливих газів.

Третій найбільших забруднювач повітря — Бурштинська ТЕС, яка належить компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова. Вона викинула в атмосферу 182,92 тисячі тонн шкідливих газів.

Загалом, великі компанії, пов’язані з Рінатом Ахметовим, за 2018 рік викинули в атмосферу понад 847 тисяч тонн шкідливих газів, що у більш ніж 4 рази перевищує обсяги викидів «АрселорМіттал Кривий Ріг».

  • Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл компанії Ріната Ахметова ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання у «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах. Як пише Юрій Ніколов, журналіст і редактор сайту “Наші гроші”, «все це означає, що у Ахметова вже не просто структурні ознакі монополіста на окремих ринках, якими він обзавівся при злочинному потуранні керівництва АМКУ».
  • Згідно з дослідженням ВОЗ, протягом 2012 року в Україні від забруднення повітря пішло з життя 54507 осіб. Статистика показує 120 померлих на 100 тисяч населення.