Держдеп США закликав РФ негайно звільнити всіх інших українців, включно із представниками кримськотатарської громади

Новини
санкции

Сполучені Штати закликають РФ негайно звільнити всіх українців, включно із представниками кримськотатарської громади, які лишаються незаконно ув’язненими та хочуть бачити ознаки «більш активного діалогу між РФ та Україною».

У Держдепі привітали звістку про звільнення 35 українців, утримуваних Росією, в обмін на 35 полонених, утримуваних Україною, пише Центр журналістських розслідувань.

«Ми постійно закликали звільнити 24 членів українських екіпажів, затриманих Росією після нападу на українські судна в Чорному морі біля Керченської протоки у листопаді 2018 року, а також Олега Сенцова та інших політв’язнів. Ми вітаємо повідомлення про те, що вони повернулися додому», – йдеться у заяві.

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити всіх інших українців, включно із представниками кримськотатарської громади, які все ще залишаються несправедливо ув’язненими», – наголосили у Держдепі.

У заяві відомства зазначено, що США «хотіли б бачити ознаки більш активного діалогу між Росією та Україною».

«Президент Зеленський чітко заявив про свою прихильність досягти дипломатичного вирішення конфлікту, підбурюваного Росією на сході України. Ми підтримуємо зусилля президента Зеленського і закликаємо Росію виконати всі свої зобов’язання, взяті нею в рамках Мінських угод», – заявляють у Держдепартаменті.

В окупованому Криму станом на 8 липня 2019 року 93 людини незаконно позбавлені волі в рамках політичного або релігійного переслідування. Оновлений список ув’язнених опублікувала Кримська правозахисна група.

  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину в суботу, 7 вересня, в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.
  • В рамках масштабного обміну Україна видала РФ 35 осіб.
  • Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених в суботу українців – в лікарню «Феофанія».
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що домовленості з президентом РФ Володимиром Путіним щодо першого етапу виконані. Далі сторони будуть рухатись до звільнення всіх полонених. Питання звільнення кримських татар, затриманих або засуджених в окупованому Криму, буде обговорюватися з РФ на другому етапі.