На лікуванні у «Феофанії» перебуває 8 звільнених політв’язнів – головлікар

Новини
Фото: innovationhouse.org.ua

У київській клінічній лікарні «Феофанія» на лікуванні перебувають восьмеро звільнених з російського ув’язнення українців та вісім їх родичів, вкрай важких серед них немає. Спеціальної допомоги потребує лише Станіслав Клих, якого перевели до спеціалізованого відділення військового госпіталю.

Про це повідомив головний лікар «Феофанії» Ігор Семенів на брифінгу у понеділок, 9 вересня, передає Центр журналістських розслідувань.

«Зараз у нас знаходиться восьмеро людей, які поступили в суботу, і вісім родичів. Всі вони також оформлені на стаціонарне лікування і ми також їм проводимо певне обстеження … За вихідні дні ми зробили певні обстеження у нас є певні попередні діагнози, для кожного, хто у нас перебуває. Сьогодні буде більш деталізований, більш конкретний діагностичний пошук», – сказав Семенів.

Після цього, зазначив він, може постати питання про переведення колишніх політв’язнів до інших медичних закладів за конкретним напрямком, де їм надаватиметься допомога.

Головлікар, посилаючись на вимоги законодавства, відмовився розголошувати діагнози пацієнтів, при цьому наголосив на тому, що дуже важливим далі етапом лікування є психологічне лікування і тому з ними працюють «наші психотерапевти, психіатри».

«Кожен абсолютно в різному стані: хтось важчий, хтось легший. Ми можемо єдине сказати, що вкрай важких немає, тих, хто потребує реанімаційних заходів, чи лікування у відділення інтенсивної терапії … Психологічна реабілітація може тривати на протязі багатьох місяців і до року. Вона ділиться на етапи. Вона не тільки стаціонарна. Вже в процесі адаптації його (пацієнта – ред.) до сьогоднішніх умов буде весь час проводитись до повного відновлення тоді, коли людина уже не бути мати проблем», – вказав Семенов.

Він також повідомив, що Станіслава Клиха за станом здоров’я перевели до спеціалізованого відділення військового госпіталю.

«Одного переведено до спеціалізованого відділення військового госпіталю, це Станіслав Клих. Йому потрібна спеціалізована медична допомога, на жаль, у нас за профілем її не могли надати. Тому того ж дня після консультацій його було переведено», – зазначив головлікар.

Крім того, розповів він, режисер Олег Сенцов вийшов з лікарні одразу, але попросив допомогти в обстеженні його матері, на яку чекають для госпіталізації, а журналіст Роман Сущенко проходитиме обстеження в амбулаторному режимі.

Відповідно до оголошеної інформації, на сьогодні у «Феофанії» на лікування перебувають: Олександр Кольченко, Володимир Балух, Микола Карпюк, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров і Микола Сизонович.

Нагадаємо:

  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину. В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.
  • Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія».