Київ вимагає відводу судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про скіфське золото

Новини
Експонати з колекції «кримського золота скіфів» в Амстердамі Фото: EPA/UPG

Україна подала клопотання про відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про колекцію скіфського золота, вивезену на виставку до Амстердаму з музеїв Криму ще до його окупації. Раніше цей суддя захищав інтереси Росії у справі проти нафтової компанії «ЮКОС» та співпрацював у цій справі з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв у справі про «скіфське золото».

Про це у п’ятницю, 13 вересня, повідомляє міністерство юстиції України, яке з 2015 року здійснює представництво інтересів держави України у справі стосовно повернення музейної колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію країни.

У провадженні Апеляційного суду Амстердаму перебуває апеляційна скарга кримських музеїв на рішення Окружного суду Амстердаму від 14 грудня 2016 року, яким було задоволено вимоги України про повернення музейних об’єктів на її територію.

«Міністерству юстиції стало відомо про існування обставин, що можуть свідчити про упередженість головучого судді, який розглядає Справу, що викликає сумнів у його об’єктивності у розгляді цієї Справи», – йдеться у повідомленні.

Так, головуючий суддя Апеляційного суду Амстердаму протягом декількох років здійснював представництво інтересів російської компанії «Промнефтьстрой» у справі проти ВАТ «НК «ЮКОС», а тому фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь «Промнефтьстрой». Крім того, представництво інтересів «Промнефтьстрой» він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які зараз представляють інтереси кримських музеїв.

Як зазначили у Мінюсті, за результатами розгляду цієї справи голландський суд відмовив у визнанні та зверненні до виконання на території Королівства Нідерландів рішення Московського арбітражного суду 2006 року про визнання ВАТ «НК «ЮКОС» банкрутом та продаж акцій голландської структури ВАТ «НК «ЮКОС» («Yukos Finance B.V.») компанії «Промнефтьстрой».

Голландський суд визнав, що банкрутство ВАТ «НК «ЮКОС» було сфабриковано російською владою в порушення фундаментальних принципів права.

Зважаючи на це, 6 вересня держава Україна звернулася до судді з клопотанням про самовідвід, водночас просила відреагувати на це клопотання до 11 вересня.

«12.09.2019 секретар суду повідомив державу Україну, що головуючий суддя не вбачає підстав для самовідводу. 13.09.2019 держава Україна подала клопотання про відвід судді до Апеляційного суду Амстердаму», – повідомили у Мінюсті України.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама, розглянувши позов держави Україна до Музею Алларда Пірсона, вирішив повернути скіфське золото Україні. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції. В даному випадку це – Україна.
  • 17 січня 2017 року стало відомо, що музеї окупованого Криму почали процес оскарження в Нідерландах рішення Окружного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд Амстердама відклав рішення по скіфському золоту на 6-9 місяців, оскільки потребує додаткової інформації від сторін.
  • Предметом спору в суді була колекція з 565 музейних предметів наданих «Центральним музеєм Тавриди», «Керченською історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» і «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року. Конфлікт навколо експонатів виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване скіфське золото) виник через анексію Криму Росією, яка сталася, коли експонати знаходилися в Амстердамі.