Зеленський і Гончарук запевняють, що землю зможуть купувати і продавати лише українські громадяни і компанії

Новини
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запропонована владою модель ринку землі в країні допускає, що її зможуть купувати і продавати лише українські фізичні та юридичні особи, щоб землею керував українець, а простий селянин міг піти в банк, взяти кредит та міг інвестувати в свою землю. Саме тому ми відкриваємо ринок землі. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що хоче, щоб землею керував українець, а простий селянин міг піти в банк, взяти кредит та міг інвестувати в свою землю. Саме тому треба відкривати ринок землі. Мова йде про аграрну землю.

Як заявив президент, в українських громадян нарешті має бути повноцінне, а не «гібридне», право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю землею, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення прес-служби Зеленського.

«Дуже важливо: «повноцінне» – це право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю землею. Інакше у нас починається Радянський Союз, «совок». Коли громадяни отримували нібито свої квартири, але не могли їх продавати легально. І це – неправильно. Що з’явилося в результаті? Незаконні «сірі» схеми та махінації. Те саме зараз відбувається у нас із землею», – заявив Володимир Зеленський під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами «Земля як фактор розвитку українського села» у Києві.

Президент нагадав, що після запровадження мораторію на продаж земель у 2001 році народні депутати повинні були розробити прозорий механізм купівлі-продажу землі, але парламент досі цього не зробив.

«Замість механізму з’явився масштабний тіньовий ринок, що процвітає. Це – мільйон гектарів землі та десятки мільярдів гривень. І виграє від цього не малий фермер, не простий селянин, а місцеві так звані земельні князьки. Більше того, за цей час із семи мільйонів українців, які володіють землею, майже один мільйон громадян померли, так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі», – зазначив він.

Глава держави підкреслив, що тему ринку землі слід обговорювати із суспільством, щоб розвіяти всі міфи та маніпуляції, які були посіяні у свідомості громадян за останні майже 20 років.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що українську землю зможе купити тільки український громадянин та українська компанія. І всі податки мають іти лише в український бюджет.

«Будь-який український фермер, який захоче купити землю, зможе це зробити. Спеціально для малих фермерів ми створюємо Програму підтримки дешевих кредитів, яка запрацює вже з 2020 року!

А сам ринок запрацює лише з 1 жовтня 2020 року! Спочатку думали відкрити продаж з липня наступного року. Однак після довгих консультацій з різними сторонами, зрозуміли — краще відтермінувати. Тут і сезонність агробізнесу, і необхідність мати додатковий час на підготовку!

Нам дуже важливий діалог з усіма зацікавленими сторонами. Відтепер урядовий кол-центр буде відповідати на питання щодо ринку землі за телефоном: 1545 (цілодобово та безкоштовно)».

П’ять схем земельного дерибану на межі з Кримом

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Президент Володимир Зеленський заявляє, що в 2019 році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить вже в 2020 році створити ринок землі. Також планується легалізувати азартні ігри в п’ятизіркових готелях біля Чорного моря, щоб стимулювати розвиток туристичного бізнесу.
  • Центр журналістських розслідувань продовжує відкривати схеми обходу мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що гальмує земельну реформу і живить корупцію по всій вертикалі влади. У минулих програмах ми розповідали про “схему ОСГ“– збирання великих масивів орної землі завдяки оформленню ділянок до двох гектарів під ведення особистого селянського господарства на людей, згодних за 300-500 гривень підписати довіреність на передачу свого права права на їх отримання і продаж. Сьогодні розповімо про схеми фіктивного обміну та фіктивної оренди у прикордонному з Кримом регіоні. Тобто там, де корупції бути не повинно бути за визначенням.
  • Альберт Черепаха – відомий на Херсонщині аграрний бізнесмен та депутат обласної ради від Блоку Петра Порошенка. На півдні Херсонщини його знають як великого землевласника. Кажуть, що у нього в цих краях найбільший банк земель сільськогосподарського призначення. Аналіз його декларацій про доходи показав, що за останні роки у власності Альберта Черепахи зібралось більше двох тисяч гектарів аграрної землі, і особливо урожайним у цьому процесі видався 2018 рік. Про те, як йому це вдалося всупереч мораторію на відкриття легального ринку аграрної землі – у розслідуванні ЦЖР .