РФ перекинула до Криму винищувальний авіаційний полк Північного флоту для навчань

Новини
Посадка російського винищувача Міг-29К на комлексі НИТКА e Криму Фото: Виктор Друшляков

Росія перекинула в окупований Крим винищувальний авіаційний полк Північного флоту для навчань. Протягом місяця російські льотчики на літаках МіГ-29К будуть тренуватися на наземному випробувальному тренувальному комплексі НИТКА, який до окупації півострова РФ орендувала у України.

Про це повідомляє міністерство оборони РФ.

Як вказується, льотчики-винищувачі здійснили переліт з Мурманської області в Крим загальною протяжністю понад 2500 кілометрів.

«Найближчим часом екіпажам належить здати заліки з теоретичної підготовки та приступити безпосередньо до виконання польотів з тренувального комплексу. Програма тренувань передбачає відпрацювання повного циклу підготовки льотчиків до посадки на авіаносець», – йдеться в повідомленні.

Тренування льотчиків-винищувачів з відпрацювання техніки зльоту і посадки літака на тренажері займуть близько місяця.

Посадка російського винищувача Міг-29К на комлексі НИТКА e Криму Фото: Виктор Друшляков

Нагадаємо:

  • Єдиний створений в СРСР тренувальний авіакомплекс НИТКА був побудований на початку 1980 років на аеродромі Новофедорівка біля міста Саки на заході Криму. Він імітує рухливу палубу авіаносця, обладнаний трампліном і аерофінішерами, призначений для відпрацювання техніки зльоту і посадки літаків морської авіації.
  • Після розпаду СРСР комплекс перейшов до України, проте не представляв інтересу для української армії, яка не має палубної авіації. У той же час він був потрібен для авіації ВМФ РФ, у зв’язку з чим в лютому 1997 року було підписано угоду між урядами України і Росії про використання полігону на правах оренди.
  • У 2008 році МЗС України заявив про недоцільність тренувань російської палубної авіації в Криму в зв’язку з використанням Чорноморського флоту РФ у війні проти Грузії. Через два роки заборона була знята.
  • З початку 2014 року Росія мала намір відмовитися від оренди комплексу НИТКА у України, однак після окупації Криму знову почала його використовувати для підготовки льотчиків ВМФ РФ.