Зеленський призначив до Вищої ради правосуддя суддю із сумнівною доброчесністю

Новини

Президент Володимир Зеленський призначив одного з двох кандидатів на посаду нового члена Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про призначення йдеться в указі, опублікованому на сайті президента.

Як пише Бюро судової інформації, посаду отримала суддя Оксана Блажівська – одна з двох кандидатів, у діях та документах яких Громадська рада доброчесності знайшла ознаки недоброчесності.

Оксана Блажівська стала суддею Господарського суду Києва у 2010 році, одразу після призначення її батька, Євгена Блажівського, заступником генпрокурора Віктора Пшонки. До цього вона працювала помічницею нотаріуса.

Згідно з даними профільних громадських організацій, на матір Блажівської, дружину заступника генпрокурора, записаний чималий маєток під Києвом, успадкований від матері (бабусі Оксани Блажівської). Фото цього маєтку можна побачити в розслідуванні PROSUD.

Якщо вірити декларації, Оксана Блажівська проживає у квартирі площею 110 кв. м., яка записана на дочку. Водночас у неї є ювелірні вироби, витвори мистецтва та ікони. Вартість зазначених речей у декларації не вказана.

З 2011 року пересувається батьковим Jeep Grand Cherokee, який не декларувався впродовж 2014-2016 років.Торік Блажівська мала 549 тисяч гривень доходу від суддівства, викладацької діяльності, процентів та бонусів.

Нагадаємо:

  • 10 червня президент Володимир Зеленський оголосив конкурс на посаду двох нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Це орган, який відповідає за формування суддівського корпусу, заміну місця роботи суддів та забезпечення незалежності судової влади. Саме ВРП мала здійснити очищення суддівської системи.
  • До фінальної стадії конкурсу дійшло 48 кандидатів, з яких ВККС рекомендувала кількох кандидатів президенту, серед яких він повинен обрати двох.
  • Чому конкурс у ВРП важливий, можно прочитати тут.