Путін поставив умову для транзиту газу через Україну

Новини
транзит газа

Російський президент Володимир Путін заявив, що РФ підпише контракт на транзит газу, якщо Україна до кінця року імплементує європейське законодавство.

Як заявив Путін в ході «російського енергетичного тижня», РФ готова буде працювати в рамках європейського законодавства і підпише договір на транзит з Україною відповідно до європейського законодавства, пише ТАСС.

«Якщо вона не зможе цього зробити, що цілком ймовірно, існують внутрішньоукраїнські законодавчі, так і політичні процедури, які ще потрібно українським партнерам пройти, це не дуже просто буде зробити, тоді ми просто готові продовжити на якийсь час, скажімо, на рік існуючий контракт на прокачування», – сказав Путін.

У Брюсселі 19 вересня представники «Нафтогазу» і «Газпрому» попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ в ЄС через ГТС України. РФ вперше допустила можливість співпраці з «Нафтогазом» за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

  • НАК «Нафтогаз України» розраховує завершити процес стягнення з ПАТ «Газпром» боргу в $3 млрд наприкінці 2020 року.
  • Стокгольмський арбітраж зобов’язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу» $4,63 млрд за недопоставку обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд. «Газпром» ці рішення оскаржив, але українська сторона не хоче очікувати розгляду апеляції та розгорнула полювання на активи «Газпрому» в зарубіжних юрисдикціях.
  • Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.