Провадження про держзраду Сергія Цекова зупинили: «сенатора» повторно оголосили в розшук

Новини
Сергей Цеков

Колегія суддів Деснянського суду Києва вважає, що суду не надано переконливих доказів того, що ексдепутат ВР Криму, а нині – «сенатор» РФ Цеков знаходиться на тимчасово окупованій території України. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань  з посиланням на ухвалу Деснянського суду Києва від 24 вересня 2019.

Організацію виконання розшуку доручили прокуратурі Автономної Республіки Крим. До розшуку Сергія Цекова кримінальне провадження в суді зупинено.

В ухвалі зазначено, що обвинуваченого неодноразово викликали на засідання, але він не з’являвся і причини неявки не повідомляв.

І хоча обвинувачення заперечувало проти оголошення в розшук Цекова, судді вирішили, що він не достатньо поінформований про те, що його можуть притягнути до відповідальності. Захисник Цекова не заперечував проти оголошення в розшук підзахисного. Відтак колегія суддів вирішила зупинити судове провадження доти, поки Цекова не знайдуть.

В ухвалі зазначено, що суд не отримав переконливих доказів того, що Цеков знаходиться на тимчасово окупованій території України, а також яким чином українські слідчі органи його шукали.

  • Сергій Цеков був депутатом Верховної Ради України, потім чотири рази — у Верховній Ради Криму, де встиг побути головою парламенту. Після окупації півострова Росією Цеков увійшов до Ради Федерації від Криму, став членом комітету в міжнародних справах.
  • В Україні Цеков є обвинуваченим у справі про державну зраду. Кримінальне провадження щодо нього відкрили у 2016 році. У січні 2017-го Деснянський суд Києва отримав обвинувальний акт у його справі.
  • На етапі досудового розслідування Цекова уже оголошували в розшук. Його дані опубліковані на сайті МВС.