Справа про обстріл Краматорська у 2015 році ще не розслідувана: долучають медичні дані постраждалих

Новини
Люди розглядають залишки ракетного снаряду на вулиці Краматорська 10 лютого 2015 року Фото: radiosvoboda.org

Розслідування у справі про обстріл Краматорська з РСЗО “Смерч” у 2015 році і досі не завершено. Слідчі СБУ долучають дані про травми та поранення постраждалих під час обстрілу. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на ухвали Шевченківського районного суду Києва.

У судовому реєстрі оприлюднили п’ять ухвал, у яких слідчі Служби безпеки України просять дозволу на вилучення медичних документів постраждалих під час терористичного акту в Краматорську, що стався у лютому 2015 року.

В ухвалах зазначається, що «невстановлені особи, з метою порушення громадської безпеки, залякування населення та провокації воєнного конфлікту, вчинили терористичний акт, здійснивши артилерійський обстріл із застосуванням реактивних систем залпового вогню «Смерч». Удари йшли зі сторони Горлівки.

Від удару загинули 15 людей, а не менше 65 отримали травми різного ступеню важкості.

Справу розслідують за статтею 258 («Терористичний акт»), 348 («Посягання на життя працівника правоохоронного органу / військовослужбовця»), 438 («Порушення законів та звичаїв війни») Кримінального кодексу України.

В останніх судових документах йдеться про травми, які отримали поліцейські, військовослужбовці та цивільні.

Обстріл Краматорська, 10 лютого 2015 року Фото: Facebook Ilya Kiva

Начальнику відділу забезпечення артилерійським озброєнням — заступнику начальника управління забезпечення ракетно-артилерійським озброєнням Центрального ракетно-артилерійського управління ЗС України поставили діагноз: «стан після контузії, гострого мінно-вибухового акубаротравматичного ураження правого вуха. Гостра сенсоневральна туговухість».

Головний інспектор відділу професійної підготовки Департаменту кадрового забезпечення МВС України після обстрілу самостійно витягнув із рани металевий предмет та перебинтував рану. Уже потім майор поліції лікував поранене стегно в Дружківці.

Цивільний громадянин отримав наскрізне поранення правого плеча. Пізніше лікувався в Обласній дитячій клінічній лікарні в Харкові. 

Одразу після обстрілу посадовці ДонОДА повідомляли, що серед постраждалих були діти.

Останній раз у судовому реєстрі дані по цій справі з’являлися у 2018 році, і вони також стосувалися травм постраждалих.

  • У перших судових документах була інформація про 7 загиблих людей і 30 поранених. Тепер у матеріалах трагічні цифри зросли вдвічі.
  • У травні 2018-го тодішній голова СБУ Василь Грицак говорив, що спецслужба вивчає причетність російських військових до обстрілу Краматорська. «Ми близькі також до розкриття обстрілу підрозділами Збройних сил РФ Краматорська», ‒ наголосив голова СБУ.