Екскерівники митниці «окупували» державну базу відпочинку «Конча-Заспа» під Києвом – Bihus.info

Новини

Колишні топ-керівники української митниці за мізерну орендну плату фактично «окупували» реабілітаційний центр «Конча-Заспа» Державної митної служби під Києвом, який будувався для оздоровлення та відпочинку рядових співробітників.

Про це йдеться в сюжеті Марії Землянської для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом» видання Bihus.info.

У 2000 році Київська міська рада безкоштовно передала Державній митній службі у постійне користування 15 га землі, яка нині за оціночною вартістю коштує майже 300 млн грн. Тут митникам дозволили звести базу відпочинку – реабілітаційний центр «Конча-Заспа», який мав би приймати відвідувачів позмінно – на відпочинок, реабілітацію та профілактику.

За рік на огородженій території звели 28 будинків – 9 дерев’яних та 19 цегляних, підстанцію та свердловину. Загальна вартість робіт – понад 19 млн грн. Але виявилося, що гроші витрачалися зовсім не для реабілітації звичайних працівників. Журналістам Bihus.Info вдалося отримати список орендарів державних котеджів. І найкращі з них виявилися зайнятими колишніми керівниками митниці.

«Зараз ми розбираємося зі статусом цього майна. Формально – це щось, чим опікується Профспілка. Мене, насправді, щиро дивує така ситуація. Виявляється, що ці самі люди, будучи тут керівниками в цих стінах – самі собі давали в оренду за якісь смішні гроші землю і нерухомість в Конча-Заспі», – розповів Максим Нефьодов, який з липня 2019 року очолив відновлену Державну митну службу і роботу почав з аудиту, зокрема, і майна.

Максим Нефьодов, голова Державної митної служби України Фото: bihus.info

Зокрема, за документами, двоповерховий будинок з темного дерева, зі скляною терасою та окремим паркінгом за 4 380 грн на місяць орендує до 2033 року колишній головний інспектор Київської регіональної митниці Олег Суршко.

Схожий двоповерховий котедж, за документами, орендує до 2033 року і теж за скромні 4 360 грн на місяць ексначальник Київської регіональної митниці Геннадій Романенко. ЗМІ називають його кумом «господаря митниці» часів Януковича Ігоря Калєтніка. У 2015 році Романенко ще й встиг побути радником голови ДФС Романа Насірова.

Двоповерховий будинок №13 з місячною вартістю проживання 4 360 грн до 2026 року знаходиться у користуванні Ігоря Тимофєєва, голови тієї самої Профспілки митників, яка формально опікується реабілітаційним центром «Конча-Заспа».

Крім того, п’ятикімнатний двоповерховий дерев’яний котедж на 177 кв. метрів з меблями, сантехнікою та навіть постіллю і посудом у 2016 році орендував до 2033 року за ціною 6 770 грн на місяць колишній голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. При цьому, у останній декларації Насірова за 2018 рік є і дорога нерухомість, і авто бізнес-класу, і мільйонні рахунки.

Ще один будинок орендує Ігор Калєтнік, у минулому скандально відомий голова митниці і не менш одіозний віце-спікер Верховної ради, якому інкримінували протягування «диктаторських законів 16 січня». Договір оренди між Профспілкою митників і Калєтніком підписаний 15 лютого 2011 року. При цьому одразу ж сторони заяву Калєтніка на реконструкцію та капітальний ремонт будинку.

Як пише видання, інвестування в орендоване у держави майно – класична схема виведення нерухомості у приватну власність, яку раніше вже використав, наприклад, колишній перший заступник генпрокурора Віктора Пшонки, а нині нардеп Ренат Кузьмін на території комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами.