«Укроборонпром» звільнив директора ХКБМ Бабіча, який зірвав поставку 48 БТР для армії – Bihus.Info

Новини
Олексій Бабич Фото: bihus.info

Гендиректор держконцерну «Укроборонпром» Айварас Абромавічус 11 жовтня звільнив директора Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) Олексія Бабича, який зірвав поставку 48 БТР-4Е для Міноборони та є фігурантом низки корупційних скандалів у оборонній сфері.

Про це повідомляє видання Bihus.Info з посиланням на наказ А.Абромавічуса

Бабіч очолював конструкторське бюро, яке входить до «Укроборонпрому», останні два з половиною роки. Як вказується у наказі, його звільнили у зв’язку із невиконанням умов контракту, а саме відповідно до пункту «щодо забезпечення недопущення на підприємстві заборгованості із заробітної плати».

У серпні «Укроборонпром» повідомляв про переведення майже тисячного колективу ХКБМ на дводенний робочий тиждень через брак коштів. Офіційно це пояснювали тим, що Міноборони припинило фінансування виготовлення півсотні БТР-4Е для армії, строки здачі яких підприємство зірвало в липні. Разом з тим, про заборгованість із виплати заробітної плати на підприємстві його працівники повідомляли держконцерн ще з весни: тоді у відкритому листі вони заявляли не лише про несвоєчасну виплату зарплатні, але й про те, що на підприємстві перестали видавати спецодяг і інструменти, і навіть просили звільнити директора Бабіча.

Як пише видання, цього літа ХКБМ під керівництвом Бабіча зірвав контракт із постачання БТР для армії. Спочатку проект опинився під загрозою через те, що приватний завод на підряді у ХКБМ не зміг вчасно виготовити корпуси для машин із української сталі. Однак у фіналі виробництво зірвалося через конфлікт ХКБМ із військовою прийомкою Міноборони довкола фінської сталі, закупленої заводом на заміну української.

Укладаючи контракт, Бабіч не вказав у технічній специфікації вимоги до хімічного складу металу. В результаті постачальник привіз сталь, яка не відповідала вимогам конструкторської документації щодо якості зварювання швів. Через це метал забракувала прийомка. Конфлікт щодо цієї пробної партії не вирішений досі (докладніше про це розповідається у розслідуванні журналістки Bihus.Info Лесі Іванової «Без броні»).

Нагадаємо:

  • До ХКБМ, з 2016 по 2017 рік Олексій Бабіч очолював Житомирський бронетанковий завод. Згідно з розслідуванням Bihus.Info «Армія. Друзі. Бабки» на посаді директора ЖБТЗ Бабіч тісно співпрацював із групою Гладковського-Жукова-Рогози: завод закуповував у підконтрольної їм фірми «Оптимумспецдеталь» запчастини, а Бабіч, відповідно до його переписок з учасниками схеми, отримував за це відкати. Через той скандал Бабіча навесні тимчасово відсторонювали від обов’язків.