Слідство ідентифікувало бойовиків, причетних до загибелі двох співробітників СБУ на Донбасі

Новини
Євген Жмуров «Бізон», Сергій Школяренко, Олексій Бабаханян «Шумер»

Служба безпеки України ідентифікувала особи бойовиків так званої «ЛНР», які причетні до загибелі двох військовослужбовців СБУ біля села Жолобок Попаснянського району Луганскої області в травні 2018 року. У справі фігурують бойовики так званої 4-ї бригади «Народної міліції ЛНР».

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на ухвалу Сєвєродонецького міського суду Луганської області.

Полковник СБУ Руслан Муляр та прапорщик Юрій Журавльов загинули 26 травня 2018 року поблизу села Жолобок під час виконання бойового завдання внаслідок ворожого обстрілу.

За плечима кожного з них було чотири роки війни, неодноразові ротації в район проведення АТО/ООС та безліч бойових операцій проти російських військових підрозділів і спецслужб, найманців та незаконних збройних формувань.

Руслан Муляр та Юрій Журавльов Фото: academy.ssu.gov.ua

Слідство відкрило кримінальне провадження за ст.258 Кримінального кодексу України (терористичний акт). У процесі розслідування СБУ отримала записи телефонних розмов терористів. Вони й допомогли ідентифікувати бойовиків.

Слідчий суддя дозволив співробітникам спецслужби отримати доступ до банківських даних п’ятьох бойовиків, які, за версією слідства, причетні до злочину. На цей момент слідчі вже знали імена терористів, їхні номери платників податків та паспортів.

Попри те, що в судових документах персональні дані підозрюваних закриті, Центр журналістських розслідувань за даними, які наявні в ухвалах, з’ясував імена бойовиків.

У судових документах фігурує терорист із позивним «Бізон». За даними інформаційних ресурсів сепаратистів, ним є Євгеній Жмуров, один із командирів так званої 4 бригади «Народної міліції ЛНР». Цей бойовик – один з активних учасників створення перших підрозділів незаконних збройних формувань «ЛНР» у 2014 році. Пізніше брав участь у бойових зіткненнях під Дебальцево.

Євген Жмуров «Бізон»

Також у матеріалах кримінального провадження згадується бойовик із кличкою «Шумер». Це, ймовірно, Олексій Бабаханян, командир батальона цієї ж 4-ї бригади «Народної міліції ЛНР».

Олексій Бабаханян «Шумер»

У матеріалах провадження згадуються номери телефонів, які станом на 2018 рік використовували бойовики. За даними Центру журналістських розслідувань, один із цих номерів може належати Сергію Школяренку. Він зв’язувався телефоном із «Бізоном», ймовірно, у день, коли загинули українські спецслужбовці.

Школяренка розшукує управління СБУ Хмельницької області за ст.258-3 ККУ (створення терористичної групи чи терористичної організації).

Сергій Школяренко

Також у матеріалах провадження фігурує номер телефону, який належав Ігорю Нечволоду. Про нього дуже мало відомостей у відкритих джерелах. За даними сайту «Миротворець», він командир одного зі взводів цієї ж 4-ї бригади терористичної організації «ЛНР».

Нагадаємо:

  • У грудні 2017 року українські правоохоронці затримали бойовика «ЛНР», який катував полонених.
  • У серпні 2019 року СБУ затримала колишнього бойовика терористичної організації «ЛНР». За словами затриманого, побачивши масштаби наркоманії серед бойовиків, він зрозумів, що зробив помилковий вибір, і покинув ряди незаконних збройних формувань.
  • 30 вересня 2019 року Лисичанський міський суд засудив Дмитра Біжка, бойовика формування «Призрак», яке в подальшому влилося до «4-ої мотострілецької бригади 2 Армійського корпусу Народної міліції «ЛНР», до 8 років ув’язнення.