В Україні зараз реалізується 22 проекти Міжнародної технічної допомоги на $316 млн – Мінекономрозвитку

Новини

В Україні зараз реалізується 22 проекти Міжнародної технічної допомоги (МТД) загальною сумою 316 млн дол, які пройшли перереєстрацію у міністерстві економіки, торгівлі та сільського господарства.

Такі дані Центр журналістських розслідувань отримав у результаті аналізу інформації, розміщеної Мінекономрозвитку 27 вересня на сайті Єдиного державного веб-порталу відкритих даних.

Відповідно до цих даних, міжнародна технічна допомога надійде в Україну від наступних країн і організацій:

CША – 118,8 млн дол,
Німеччина – 102 млн дол,
ЄС – 68,6 млн дол,
Швейцарія – 15 млн дол,
Великобританія – 3,9 млн дол,
МБРР – 3,5 млн дол,
Рада Європи – 2,1 млн дол,
Канада – 1,2 млн дол,
Японія – 0,53 млн дол.

Проекти мають закінчуватись з 2019 по 2023 рік.

Раніше за цим лінком можна було побачити перелік як незавершених проектів технічної допомоги країн-донорів, так і завершених. ЦЖР нарахував 88 проектів на суму 504,6 млн дол. Однак наразі завершені проекти розміщені лише на Офіційному порталі координації міжнародної допомоги України proaid.gov.ua.

Як зазначають громадські організації, достовірність відкритих офіційних даних залишає бажати кращого.

Лілія Вірьовкіна, голова ГС «Сильніші разом» та ГО «Ти потрібен Україні» в коментарі ЦЖР зазначила, що дані достатньо непрозорі: «Звітування взагалі не відбувається. Сайт міністерства, який має звітувати про міжнародну технічну допомогу, дуже некоректно відображає інформацію. Ми розбирали декілька випадків, де було написано, що кошти йдуть на потреби ВПО. Виявилось, що за вибраними заявками кошти надаються для устаткування на видачу паспортів. Це добре, але де там ВПО та їхнє вирішення житлових проблем?».

Влітку низка громадських організацій оприлюднила петицію на сайті президента України із вимогою провести аудит державних та іноземних коштів, витрачених на житло для внутрішньо переміщених осіб та відновлення Донбасу, однак вона не набрала необхідної кількості голосів підтримки.

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань готує серію матеріалів про те, настільки ефективно використовувалися кошти на відновлення інфраструктури на сході України і допомогу переселенцям із Криму і Донбасу. Кореспондент ЦЖР Єлизавета Стрий у відеоблозі підрахувала, скільки ж коштів отримала Україна від країн-донорів на відновлення Донбасу у вигляді міжнародної технічної допомоги. Це ресурси, що надаються Україні донорами на безоплатній основі з метою проведення реформ та реалізації програм соціально-економічного розвитку.