Завербованого ФСБ у Криму українця засудили до 12 років ув’язнення – прокуратура

Новини

Колегія суддів Крюківського районного суду міста Кременчук засудила 57-річного мешканця міста до 12 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді.

Як повідомляє прес-служба військової прокуратури Центрального регіону України, протягом 2014-2019 років українець передавав ФСБ Росії інформацію про суспільно-політичну, соціально-економічну та військову ситуацію в Полтавській області і в Україні в цілому. Зокрема, він, за даними української прокуратури, «зливав» інформацію про осіб, які перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах, що є службовою інформацією ВСУ.

«Встановлено, що в липні 2014 року під час відпочинку в тимчасово окупованому Криму житель Полтавщини встановив контакт і почав конфіденційне спілкування з працівниками ФСБ Росії. Завдання іноземної спецслужби виконував, маючи злочинний умисел, спрямований на нанесення шкоди суверенітету, територіальної цілісності та обороноздатності України», – йдеться в оприлюдненому 15 жовтня повідомленні.

«Свою провину в допомоги спецслужбі держави-агресора в проведенні підривної діяльності проти України визнав повністю. 57-річного шпигуна засудили до 12 років позбавлення волі за ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України (Державна зрада)», – додали в прес-службі.

У відомстві нагадали, що повідомили про підозру в зраді жителю Кременчука 18 липня 2019 року. Злочин було задокументовано військовою прокуратурою Полтавського гарнізону спільно зі слідчими слідчого відділу і оперативниками відділу контррозвідки УСБУ в Полтавській області.

Імені чоловіка, якому винесли вирок, у відомстві не назвали. 

Як повідомляла ТСН з посиланням на інфорацію української контррозвідки, співробітники Служби безпеки України затримали жителя Кременчука Полтавської області, колишнього офіцера української міліції, агента з позивним «Демений», який працював на РФ і за завданням ФСБ намагався влаштуватися в ізраїльську розвідку «Моссад» .